Sunday, March 11, 2007

NORHANA

ANA.... nama nya sentiasa dalam ingatan aku... walaupun dia tak serapat mula2 aku kenali dia dahulu... Bertubuh besar dan tinggi. wajahnya comel... baby face orang kata. Biasa nya... org yg bertubuh besar mempunyai wajah yg comel.... contohnya... ADibah Nor yang memang di kenali ramai. Aku memang meminati dia kerana dia seorg yg tabah dan berwajah selamber...

ANA.. selalu murung.. kadang2 dia nangis sorang2.... kejap tu bila aku buat lawak... dia gelak. pastu nangis... aku pun tak tau apa masalah yg dia hadapi. Bila aku selalu pujuk dia... lama2 dia cerita kat aku... yg dia memang banyak menghadapi masalah . Jiwa aku yg sememangnya sensitif, mudah rasa simpati dgn apa yg dia sedang tanggung masa tu.mengenang ayaq mata... sedihnya aku.

Bila dia bercerita bermula dari A sampai Z..... hati aku mula lah sebak sbb Ana yg berusia awal 20an ketika itu sudah menghadapi berbagai2 dugaan.. yer la kan... seusia dgn along, sepatutnya di usia mcm dia... dia seronok dgn kawan yang sebaya dgn dia... tapi... dia hanya bertemankan air mata kesedihan.

Ada satu masa, dalam pukul 10 malam, dia call aku sambil teresak2 suruh aku ambik dia dekat bus stop area bangsar. Biasanya aku mmg tak buang masa utk pergi mengambil dia... yer la... hati seorg IBU, sapa lah yg tak rasa simpati. Bila aku sampai dekat bus stop tu.. dia yg masih berpakaian kerja siang tadi dan membawa satu bag plastik duduk sambil teresak2 menangis. Tapi... selalu hati aku berkata2... "Tak kan lah.. family dia tak ambik pedulik langsung kat dia"...
Ibu Ana masih ada walau pun dah agak uzur, dan ANA adalah anak bongsu dalam adik beradik yg agak ramai juga ... dan kebayakan nya dah berumah tangga. Yang aku tau.. Ana ada seorang kakak yg belom berkawin dan tinggal berasingan dri keluarga.

Satu hari... ada seorang teman aku dtg ke opis aku... kebetulan Ana ada dekat aku ketika itu... Bila kawan aku dtg jer... Ana cepat2 je keluar dri bilik aku dgn muka mencuka. Heran aku... kenapa yer??? . budak2 aku kata...


"Ohh.... yer ke?? lorr... sian nya ye Ana tu....! Apa sebabnya dia jdi mcm tu erk??? itu la yg keluar dri mulut aku. Rupanya.... Ana tu ada kad KUNING dri hospital jiwa. ! eehhh seram juga la aku... kesian pun ada...

Aku selalu teringat apa yg dia citer kat aku... dia kata... abang dia selalu minta duit dia.. bila tak bgi duit... abg dia akan pukul dia sampai pengsan... bukan setakat pukul saja.. abg dia akan rogol dia.... .... sbb tu dia selalu lari dri rumah... sambil dia tunjukkan tangan dia yg lebam2 kaki yg biru birat dek kena pukul...
Itu satu bab.... yg paling kesian tu... bila dia kata dia kena breast cancer... aku percaya sungguh2... mcmana la aku tak percaya... sbb dia kejap2 masuk toilet nak tukar tissu yg dia bubuh dlm bra dia.... sbb keluar darah dri breast dia... Pernah satu ketika... dia balik ke kampung sebab nak berubat cara kampung. dia call aku,,,, dia baru jaga dri pengsan sbb dia terlangar tiang dan darah keluar dgn banyaknya dari breast dia....

Walla..... semua tu hanya kenangan.... kenangan manis utk aku kenang saat aku pencen kelak...
Bila aku amati.... Sesorang yg mengalami sakit jiwa... dia boleh melakonkan apa saja.... yang dia suka dan dia boleh menjiwai watak2 sehingga orang rasa simpati... TAPI... aku lebih banyak merasa simpati dan melayan kerenah dia mcm aku melayan anak2 aku masa di masa kecil dulu... memang aku simpati... dan aku takkecil hati walau pun sedikit... sebab aku tau yg ANA SAKIT...

2 comments:

ShAz =) said...

hmm..mcm tue ke adatnye kt melaka?
takutlah org nk kawin ngan sy nanti kalau adatnye begini..hehe
=)

umie said...

shaz.. how r u

rasanya,,, bukan semua org Melaka mcm tu kot.. tenguk kawasan dan juga tenguk TOK SIDANG dia,


*masih rasa serikk bangattt....