Sunday, August 03, 2008

SEPI

Sesetengah orang kata, sepi itu indah. Umie pulak berpendapat, SEPI tu berkala, maksudnya... ada kala memang indah , dan ada kala memang membosankan.

Hari ni, pagi2 umie dah online.... itu bermakna sepi itu membosankan.
Bosan sebab anak2 tak ada disekeliling. Sabtu memang hari bekerja bagi syarikat PakYong. Kecuali umie memang sabtu bercuti. Sabtu Syahmie anak bongsu umie ada aktiviti di sekolah. Along pulak Jumaat malam memang rutin mingguan akan bermalam di rumah mak mertua, sebab isterinya masih belum dapat bertukar ke Kuala Lumpur. Sabtu malam baru dia akan sampai kerumah umie... dan bermalam disini pulak... sebenarnya umie tak kesah sangat, kalau Sabtu dan Ahad tu dia orang nak bermalam di rumah mak mertua dia.. sama saja.. dua2nya IBU.


Kak Illy biasanya Sabtu tengahari baru balik kerumah, Khairie pun sama... kalau kelas dia sampai petang Jumaat, Sabtu pagi baru balik rumah... Sabtu memang amat membosankan... kecuali umie ambil anak2 buah umie yg 3 org tu malam Sabtu...dan pagi Sabtu tu rumah umie riuh rendah dgn kerenah anak2 buah... SERONOK.... Intan2 TIGA org tu.


Awal pagi Sabtu ni, umie dah siap segala kerja2 rumah.... cuma nak siapkan hidangan tengahari sekejap lagi sebelum anak2 sampai rumah, dan kami boleh makan tengahari bersama.


Sepi itu kadang kala membuat kita rasa kerinduan. Rindu dengan kenangan masa lalu, dan akan mengimbau kenang2an indah semasa kecil, ada ayah ibu disamping kita, ada adik beradik disekeliling. Apa lagi kala dimusim buah2an sekarang... semuanya mengingatkan umie kepada kampung halaman. Insyaalah ptg ni umie akan balik kampung. Tapi.. dikampung juga SEPI sejak ketiadaan Ibu tercinta, yang ada hanya AYAH dan adik yg tinggal bersamanya.


Sebelum balik ke kampung, umie akan kerumah adik umie untuk menjemput INTAN2, umie akan bawa mereka ke kampung. Dia orang saja yang nak balik ke kampung.... anak2 umie semua ada saja alasannya bila umie ajak balik ke kampung... uhukkss..
Ini lah 3 orang INTAN, yang menghiburkan umie, dengan kerenah mereka, cukup menghiburkan hati.ada saja yg dia orang nak buat.... apa yg kita buat... dia juga nak buat
Tengah buat cucuq bawang le tu...
Sekurang2nya anak2 umie tau menyayangi insan2 kecil saperti mereka.


Jangan sampai hilang sudah... sentiasa dalam pemantauan. jgn sampai leka... sebab tu umie jarang bagi mereka keluar rumah kecuali ada yang perhatikan.sayang semuanya.....