Friday, October 22, 2010

ALLAH HANYA BERI PINJAM SEMENTARA SAHAJA...

dalam dakapan ibunya.


Pada tanggal 26 April 2010, lahirlah Khalish Hazeem... Seorang baby lelaki yg comel.Itulah nama yang telah di beri oleh ayahnya.. Bermakna aku telah bergelar seorang NENEK dan Hubby bergelar ATOK . Along dah bergelar AYAH... Safiyah dah bergelar seorang IBU...
Syukur Alhamdulillah semua nya telah selamat.

Safiyah menghabiskan pantang selama sebulan di rumah Ibu nya ... dan sebulan di rumah Ku... Aku rasa alangkah seronoknya hari2 dapat mengadap cucu. Ya Allah seronoknya... Waktu pulang kerja aku tak singgah mana2 pun.. nak cepat2 sampai rumah. Nak tgk Khalish.

Sampai masa, Along dgn Safiyah balik ke rumah sendiri... Masa tak mengizinkan mereka tinggal dgn aku lagi... Safiyah akan mula berkerja di tempat barunya.. Aku kembali sepi... Kalau aku rasa rindukan Khalish, aku akan kesana juga... baru aku tau.. rindu seorang nenek kpd cucunya.

Khalish terpaksa di tinggalkan di rumah pengasuh yg berdekatan dgn rumah nya.

Dan bermula lah kesah2 sedih buat kami, bila pengasuh Khalish telefon, mengatakan baby tak ada nafas... Aduhhh.. kami rasa nak pengsan, apa lagi Safiah.. ibunya. Ya Allah.. KAu cekalkan lah hati2 kami semua... Kau kuatkan lah iman kami... Kami redha pemergian mu Khalish HAzeem yg amat2 kami sayangi. Cuma kami tak puas hati atas kecuaian pengasuhnya. Hanya dia sahaja yg tau. Cuma, semasa Safiyah menghantar Khalish pagi tu, dia cakap" Akak tak tido lagi... tgk world cup final sampai pagi".Tak sesuai langsung ayat dia mcm tu. dan tak sesuai sbb dia ada tanggung jawap keesokan pagi.

Sebenarnya arwah Khalish adalah orang ke 2 dalam keluarga aku meninggal di rumah pengasuh. Sebelum ni cucu kepada kakak ku (cucu sulong perempuan) juga meninggal di rumah pengasuh ... itu sudah beberapa tahun dulu... kalau dia masih ada aku rasa dah 12 tahun usianya. Cucu kpd kakak, tak tau sebab penyebabnya dia meninggal. Tapi yang pasti arwah Khalish tersedak susu. Kami dapat kesan bila dia dah meninggal, ada lebihan susu keluar dari mulut dan hidung dia. MAsa tu usia dia baru dua bulan setengah... hanya 2 minggu dia dalam jagaan pengasuh.

Sebenarnya Hati ini masih berat nak bercerita kesah sedih... Tapi untuk pengetahuan kawan2 di sini... cari lah pengasuh yang benar2 ada perasaan kasih sayang terhadap kanak2... jaga dgn ikhlas hati.. bkn semata2 hanya nak mencari KEUNTUNGAN.

Kami percaya akan Qada' dan Qadar. Semua adalah ketentuan NYA. Dia beri kami kegembiraan walaupun hanya sebentar cuma. Sekurang2nya kami merasa ada nya cucu. Al-Fatihah.


Dia meninggalkam kami seminggu sebelum kami buat kenduri doa selamat dah haqiqah. Persiapan semua telah sedia... Jadi kami tukar kepada majlis Tahlil dan bacaan Yassin.