Sunday, February 17, 2008

KECIK NYA HATI

Sabtu.

Pagi tu sepi , semua anak2 masih duduk di atas, biasa nya kalau cuti sekolah dia org memang lewat turun bawah. Sarapan pagi itu hanya cekodok pisang yg aku buat sendiri dan karipap yg aku beli dari Cik Bibah sebelah rumah...Sambil menghirup kopi O, aku pandang sekeliling rumah aku... "bersepahnya" detik hati aku.

Mana tak bersepahnya, persiapan untuk kenduri kawin Along makin hari makin dekat. Kotak2, bunga2, reben2 semua terlonggok je bawah tangga.... sekali sekala tu kalau mood aku Okey, aku ikat reben2 untuk dijadikan penghias serba guna.

Sepi seketika.

tetibe...

Along : Mak keje tak hari ni..?

umie : kerja.. kenapa..?

Along : kalau mak kerja, transfer semua file2 dalam PC mak dalam external hard disk...

umie : tak payah la Long... tak apa le.. mak guna PC lama jer...

Along : PC Along laju sikit....

umie :............................... (sepi)

Bila Along tgk aku buat bodoh jer... tak berkata sepatah apa pun... dia pun naik atas semula. Mungkin dia perasan aku "TERASA hati"

Aku malas nak pindah2 file yg ada dlam PC aku... Tak per, aku guna PC yg ada sekarang ni jer.. (dah beberapa hari ni memang umie berkecil hati), tapi aku tak tau nak kecik hati kat sapa... atau mungkin sebab usia yg makin ranum aku jadi sensitif. Aku bukan jenis yg berfikiran negetif pun selama ni... tapi kali ini aku2 betul berkecil hati.

Dalam unit kami (UNIT GRAFIK) hanya ada beberapa orang saja permanent staff, tu pun masing2 akan berpencen. Dari tahun kesatahun kami akan meninggalkan office ni.Lain2nya hanya kontrek atau di jabatan kami, kami panggil Artis Berjadual (dtg dri mana pun aku tak tau nama tu).

Bab pembahagian komputer baru yang lebih canggeh ni...

Herannya kenapa kami orang lama tak dapat bahagian? semua nya bahagikan utk Artis Berjadual.... termasuk la Along, sebab tu Along nak bgi komputer lama dia kat aku. Tapi, kalau aku dah kata "tak nak", aku memang tak nak... kau kasi lah kat orang lain....




10 comments:

© OD said...

Salam Umie...
Umie sayang, OD tak tahu apa yang menyebabkan Umie kecik hati sebenarnya. Mungkin, terlalu stress sebab kenduri dah dekat atau pun sebab kerja. Tapi kan Umie, insyaALLAH, kenduri akan berjalan dengan lancar. Dan tempat kerja tu, kalau benar apa yang Umie katakan tu, kan Umie ada kemahiran (bukan calang-calang orang yang boleh buat grafik ni... betul tak Umie) dan pengalaman. Umie tak perlu terlalu stress kerana OD yakin dengan Umie. Suatu hari, bila semuanya dah selesai dan tiba-tiba saja Umie dapati impian Umie selama ni tercapai, Umie mesti akan kata... "Laaa... buat penat jek aku kecik ati/stress/bengang/majuk ari tu!!!"
Tapi kan Umie... kalau saja-saja nak kecik ati, tak apa... itu fitrah manusia. Kadang kala, kita kena jugak ikutkan hati kita, kan Umie kan. Mwah. Cayang Umie. Stay cool and stay beautiful. Mwah mwah.

OndeOnde said...

peluk-peluk umie.

biasalah terasa hati kita ni pulak memang dah Allah jadikan bersifat "perasa". That's okay. Nanti hilanglah perasaan tu ya...

Kami kat alam maya ni sedia hiburkan hati Umie...

jom nyanyi lagu broery nak?

umie said...

OD,
Umie kecik hati sbb depa tak bgi umie komputer baru mcm dia org tu... kalau oD nak tau. komputer baru depa tu lebih canggih... 4GB yg umie ada sekarang ni hanya 1GB, pastu kami ni kan semua guna software yg berat2... contoh nya, adobe photoshop, adobe illustrator, 3D max pastu after effect.komputer jdi slow bila terlalu berat... Komputer baru yg depa dpt tu.. depa boleh guna adobe photoshop CS3... yg terkini... huhuhu.. ni yg sedih ni...
kami org2 lama nak gak merasa kecanggihan mcm dia org dpt tu... tu yg kami kecik hati tu.... keje sama juga mcm depa semua...
Tapi tak per la... umie dah ok ni... hehehe..
*mmg sentiasa cool...

umie said...

Onde,
pelok-pelok onde balik..
Terima kasih nak hiburkan hati umie ni... dah terhibur pun....

jom layan broery.....

mama ranggie said...

sian umie...

memang patutnya senior lah dapt...

x patut tau dorang buat mcm ni...

umie said...

mama ranggie,
betul tu.. sepatutnya kami yg senior yg dpt dulu... tapi tak apa le... ni dah ok je.. sbb umie dah luahkan yg terbuku dlm hati kat blog ni...
alhamdulillah dah cool down...

Kama_Sutra said...

Pengagihan yang tidak seimbang sering membuat sesaorang rasa diabaikan,terpinggir juga membuat sesorang teRasa Hati.Ummie tak terkecuali dalam situasi ini.Tambahan pula kalau kita antara kakitangan yang kanan tapi peruntukan atau keutumaan tidak berpihak kepada kita.Soal urus tadbir dalam pemberian sesuatu itu yang wajar dipersoalkan.
Ini soal kerjaya serta kelancaran melaksanakan tugasan.Kelebihan yang ada pada sesuatu peralatan itu turut mempengaruhi kelancaran tugasan kita.Memang wajar kita terasa hati bila kita sebagai kakitangan lama dan terlibat secara langsung dengan pengunaan peralatan tersebut disisihkan.
Kama yakin ummie sendiri menyedari akan soal soal office politiking ni.Kita tahu apa yang diberi itu sekadar milik kerajaan yang diamanahkan kepada kita untuk kegunaan tugasan namun kejadiaan seperti ini tidak wajar berlaku.Apa yang jelas Ummie telah Terasa Hati akibat kejadian ini. TAK SALAH Ummie Terasa Hati pun.Namun ummie seorang profesional yang bersikap positif.Kejadian ini tetap tidak melemahkan semangat dan kelancaran kerjaya Ummie.
Hati yang Terasa tetap ada detik reda nya.
Yang Kama TAKUT ialah Ummie AMBIL Hati ... HATI KAMA.

idham said...

umie...:-) *hugs* umie dalam kecik hati memendam rasa pun mampu tersenyum....itulah umie ku!

arif.

umie said...

KAma,
Terima kasih kerana memberi keyakinan dan semangat buat umie, kama mungkin lebih mengerti dgn situasi sebegitu.
"Hati kama" lagu ct nurhaliza dgn nuraniza idris tu mmg umie suka...harap kama & family sihat dan bahagia selalu

umie said...

Ariff,
;-)... TQ. Itu lah umie yg ariff kenal... ada masa senyum.. ada masa gelak ketawa.. ada masih suka menyengeh je... org tak akan tau apa yg tersirat dlm hati ku... ahaks...

*hugs*.