Thursday, November 09, 2006

HARI MALANG

Hari ni memang malang sungguh la... nasib aku. Nak salahkan sapa pun tak tau...nak salahkan org pun tak boleh juga.. nak salahkan aku ni careless pun.... rasa2 selama ni okey je... (mana la nak ngaku,,, ye tak....hehehe) tapi mmg la kan... sebagai manusia ada masa kita alpa. Kita leka tentu bersebab la kan... Nie.. umie nak citer pasal kehilangan barang yg kita sayang...
Kat opis aku ni kawan2 semua okey je... walaupun sudah bertahun2 ramai practical student yg attech kat bahagian aku ni..... semua baik2 belaka... dan aku boleh mempercayai mereka.... sbb tu la... aku anggap dia org tu mcm lah adik2 aku, anak2 aku...
Semalam genap hari ke-6 aku puasa sunat syawal... hepi nya aku... alhamdulillah....selesai juga.
Tengahari tu aku keluar ke area PJ... aku sattle segala bill2 bulan lepas... bill h/p, telefon umah, api, air juga streamyx...sambil tu aku merewang2... hehehe nama pun wanita mana kan nya tak nak singgah kedai2 yg dia suka.. hihihi,,, pernah ada seorg laki2 berkata kat aku.... perempuan ni kan... pantang kalau jumpa shopping complex.... mcm ITEK jumpa AYAQ...mana ada mcm tu.. tu bukan aku le... aku ni bukan banyak duit nak beli belah tak tentu hala..... aku kalau nak beli tak tentu hala... aku mesti teringat kat anak2 aku sama.... tatau la kenapa.... kalau aku beli baju.... aku kena beli sama2 utk anak2 aku juga.... sbb tu aku tak beli... aku TGK2 jer... hahaha...
Sampai opis... aku sattle2 keje aku.... kejap2 tu aku tgk jam... iskk lambatnya jam berlalu... baru kol 3.30... iskk.... mata aku makin lama makin sepet... ee ngantuk la pulak... dalam pada tu.. aku kena la siapkan keje2 aku yg perlu aku sattlekan ptg tu juga... aku jadik KALUT.... kejap2 tu fon berbunyik... lepas aku ckp lebih kurang... aku leka dgn keje aku... sampai la kol 5.00 tepat... aku pun balik rumah....

Di rumah... aku sambung pulak keje2 rumah aku... yer la,,,nak buka pose ptg ni... mcm2 la yg aku teringin nak mkn... tapi aku teringin sgt nak mkn ubi keladi goreng mkn dgn sambal kicap....hehehe org johor ler... mmg la mkn pisang goreng pun dgn sambal kicap... tapi aku tak boleh terima kalau mkn pisang goreng cicah sambal kicap... takat sukun goreng, keladi goreng atau ubi keledek goreng tu ok ler jugak... hihihi. Sambil2 aku masak tu... hati aku berdetik... eh... pasal pe,,, H/P aku tak bunyik erk,,,, biasanya hubby aku akan call.... kata, sekian2 jam dia akan sampai umah... SMS pun tak bunyik pun... SEPI jer.... dah la anak2 aku tak ada kat rumah sbb sekolah... tambah la sunyinya hati aku... Aku tgk jam dinding,,, lorr... tak gerak pun jarum.... ada ke dah gelap mcm ni baru pukul 2.25 ptg.... emm mati rupenya jam nie... aku tgk jam dinding kat ruang tamu pulak.... iskkk mati juga ke.... lorr... kol 8.00 mlm pulak.... eee apa lar....
Aku tergesa2 carik h/p aku dlm handbag.... aku geledah... pastu aku tunggeng bag aku... aaaah kan dah semua teraboq... padan muka aku... kena kemas balik bag... tapi...

Uwwaaa..... mana pi nya H/P aku.. aku cuak masa tu.... lama gak la aku menong... aku cuba call.. eh! pasai pe voicemail nie... sbb pgi tu aku charge bateri penuh2 tak kan dah kong kot... Aku flashback.... aku call kawan aku yg masih lom balik lagi... dia kata tak ada akak.... cuba akak ingatkan last sekali guna fon.... uhuk.. uhuk...
Yer... aku dah ingat... Tadi masa kat opis... tgh dok kalut2 tu.... mmg aku nampak fon aku kat sebelah keyboard... mmg aku ada sentuh ... aku lap2 screen fon dgn kain tudung aku.... hihihi... lepas tu aku turun bawah sbb nak poskan surat.... pastu aku masuk opis balik.... aku terus lupa pasal fon aku tu... kol 5 tepat... aku capai bag dan terus balik umah. Tapi... masa aku nak keluar tdi, mmg aku dah tak nampak fon pun... aku cuma agak yg aku dah simpan dlm handbag aku... uhuk uhuk... mula la aku fikir yg bukan2....

Jam 8.30 hubby aku sampai rumah... aku buat cool jer.. walhal dalam hati ni sangsi juga kalau2 dia tanye pasal dia call aku tak dpt... rupanya dia mmg tak call aku pun, sbb bateri fon dia habis terus....
Aku tunggu dia mkn mlm sampai habis.... pastu aku ckp pelan2... tapi... aku tgk dia cool jer... hehehe... aku kata,,, maaf ya MAs.... telefon hadiah Mas tu kaburrr.... dia kata... dah tak ada rezeki awak,... nak buat camana.... jgn pulak tuduh2 org ambik.... sbb awak la yg cuai...aahaks....
Tapi kalau hilang sbb tercicir tu... aku tak la ghalat sangat... ni sbb hilang atas meje aku.... aku terkilan sgt2....

Tapi... sejak ada sorang student ni... mmg keadaan opis aku lain mcm jer... beberapa buah komputer rosak sbb virus.. mana2 PC yg dia guna,.... semua jdi masalah... pastu kena format pulak... aku pun tatau la... tangan dia ada apa.... tangan bawa VIRUS la kot....
Memang aku masih geram sgt kat dia nie... sbb dia suka menyebok kat meja org... aku rasa malas nak layan yg sekoq nie...

*berani kerana benar, takut kerana salah*

4 comments:

-ctz- said...

ummieku sayangggggg...
huhuhuhu awatnye lahai rindu sangat kat ummie nih... ct dalam kerinduann naqnya nih...

hugz n kisses ~ct~

umie said...

CT..
Lain kali mai la jumpak umie na.... umie mmg harap sgt ct maiumah hari tu,,,, naqnya sedih pun ada,,, dlm ramai2 yg dtg tu... masih umie terintai2 kot2 ct dtg.. uhukkkk....
hugz & kisses..

cappucinolake said...

alahaii..strategi nmpknya ummie...lepas pak yong makan malam..baru bisik manja, bagitau hp hadiah dia da hilang..masa nie..mmgla sapa pun mmg x larat nak marah..siap taip sekali..MAAAsss..hehheh..maaf la kak..kita ni gurau jer..tapi mmg nmpk pak yong mmg jenis sayang wife..

umie said...

Hehehe... yus... strategi kena ada.. masa dia kenyang, masa tu la dok ngadu... kalau masa lapaq, kena jeghil mata baru tau... hihihi... mana ada suami tak sayang isteri... ahaks..!