Monday, January 21, 2008

EMPAT HARI TIGA MALAM

Baru ni cuti awal Muharam umie balik ke kampung, jenguk2 family... ayah, ayah mertua dan ibu mertua. Kami balik bertiga sajer.. (umie, kak Illy dgn Yana). Sempat kak Illy ambik gambar bunga senduduk, dia org mana tau khasiat pokok ni. umie kata pokok ni boleh redakan darah dri terus keluar sebab terluka. masa umie kecik2 dulu, kalau terkena serpihan kaca ke.. luka ke, carik daun pokok ni lalu tumbuk dan tepekkan di tempat yg terluka, akan berhenti la darah dari terus mengalir. (arwah nenek yg beri petua)




Sempat ambil gambar di DAtaran Yong Peng berdekatan rumah Pak Yong, Mak Mertua umie kata, sambutan Tahun BAru 2008, di adakan pertunjukan kebudayaan di sini. Kuda Kepang pun ada selain bunga Api.


Kak Illy kata, "JOM POYO2.." abah tak ada... kalau Abah ada dia tak berminat nak berpoyo2 dgn kita orang. Abah lebih suka dok rumah lepak2 sambil tgk TiVi..


Erm.. anak dara umie ni kalau posing , tak hingatt dunia... ala2 kadar udah le Yana oii...


Sempat ke Pekan Air Hitam, jemu2 mata... ini lah dapatnya...

(standby utk kenduri Along nanti) beg comey pol kedot boleh di isi apa2 yg patut.



Mak Long dgn Mak Ngah sedang bergaya. Mak Long dah ada 4 menantu dan 7 org cucu. Mak Ngah ?? Insyaalah la no....


Lenggang jer Pekan Bukit Gambir yg sedang dalam pembangunan.
NI time hari minggu banyak kedai tutup.Tapi kalau hari raya,
dipenuhi dgn manusia yg pulang ke kampung.




28 comments:

Kak Lady said...

Salam umie...lamanya tak menjengok ke mari...SALAM TAHUN BARU 1429 Buat umie sekeluarga...

Cantik2 anak dara Umie...nampaknya tak lama lagi umie pun dpt menantu ke?

WAN ZUHA ISHAK said...

Bila lagi nak posing sakan kan? Time pak yong takde la... Hahahaha

mama ranggie said...
This comment has been removed by the author.
mama ranggie said...

salam umie...

umie dah bz ek tuk majlis tu?

byk bende kena buatkan umie...

mama x leh bayangkan bz tu mcm ne!

mama dah alami masa adik2 ipar nak kawen...

umie said...

Salam Lady,
Salam Tahun Baru Hijrah juga buat Lady & Family. Selalu juga umie cuba masuk blog LAdy kat office, tapi tak boleh.., blog budin juga.., tapi dah tau tektik nya... umie kena tukar IP no.

TQ Lady, anak2 Lady pun ensem2 belaka... tgh remaja mmg comey2... mcm kita dolu2 juga la kan...

Insyaalah tahun ni nak dpt menantu, kalau ada rezeki tahun depan bergelar OPAH.. hihihi.. jom berbesan... (gurau erk LAdy)...hehehe

umie said...

Zuha,
Betull.. betul...Masa Pak Yong tak ada le nak berpoya2, ada dia mmg tak merasa.... kalau nak bawa pun sekejapan je dah ajak balik rumah..

umie said...

W/salam mama ranggie,
Nak kata bz sgt tu tidak le.. tapi dok fikir perancangan majlis tu... tapi bila dah dapat idea, rasa lega jugak..
Umie pun mcm mama jugak, dulu2 zaman adik2 juga adik2 ipar nak kawen... umie yg bantu persiapan utk dia org... sekarang ni giliran anak sendiri... harap2 semuanya beres...

DUNIABUDIN said...

Umie dah buat salah dengan saya. Sapa suruh sokong UJ saya pandai urut. Bahaya tu. Len kali tel saya 0192309735 kalau ada apa2 keperluan.

DUNIABUDIN said...

Lepas salin nombor tu, delet ye... nanti ramai yang mintak urut hahaha...

-ctz- said...

ummie sayang :)
lamanya tak tengok si yana tuh... dah tinggiiiiiii.. syamie pun mesti tinggi n kurus macam pakyong..
syokkan ummie kalao buleh balik kampung? nanti ummie ajak pakyong n anak-anak ummie mai alostaq, boleh tengok sawah padi, n buleh goreng ikan pekasam.. cuba tanya krol, dia kan penah turun alostaq.. alostaq ni hijau jaa bila musim padi :)
salam ummie...

umie said...

Hehehe.. seronoknya umie Budin dah jdi businessmen... 20% tau nak share dgn uncleJ...sorang 10%...

Tak nak delet no fon Budin,,, sapa2 yg nak kontek Budin kena melalui umie atau unmcleJ dulu,,,, 10%... tak gitu uncleJ....

umie said...

Ctz ku... mwahhhh mwahh..
Yana dah di takdirkan tinggi, mcm abah dia la kot, sementara dia tunggu result SPM dia keje kat KLCC, ada ke org offer jdi modelling... umie kata.. "TAK BULEYYY..!"engak akan!...
Syahmie dah tinggi sama dgn Pak Yong, rasanya dia akan tinggi dri Khairool nanti...
Ct, umie Nakkkk sangat2 ke belah utara, th depan Pak Yong nak pencen,,, insyaalah kami kesana, sedapnya ikan pekasam... krool mmg ada hajat nak bawa umie ke utara, tapi taktau bila... insyaalah ct.

arsaili said...

umie..like mother like daughter eh..ekekeke

umie said...

arsailli,
Ye la kan.. like mother like daughter, atau like father,like son... hehehe apa2 jer la.. janji dalam satu family.

pB said...

Salam Ummie

Dulu pB dok chaah.
Yon Peng dengan Chaah , tak jauh kan ...???

LADY^DI said...

Assalamualaikum kak...
Sory ekkk coz D dah lama tak join sekaki dlm comments blog akak nie.

Thn baru nie D agak bz tapi apa yg D bersyukur sgt bila baby D dah sah dapat BRUNEI citizen atas perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan. Alhamdulillah. Tq pada suami D gak coz benarkan D dapatkan taraf kerakyatan Brunei pada baby.

umie said...

Salam PB,
Yong Peng tu,kampung Ibu Mertua Ku.bila nak dtg lagi... mmg dekat juga tu PB.

umie said...

Salam Lady^D,
Baby tentu dah besar ye.. post la gambar dia kat akak...
Kerakyaatan utk anak kena mintak kat Paduka Sultan ke.... oooo mcm tu erk... akak mmg tak tau.
Hubby D mcmana pulak? dok Brunei lagi atau dah balik mMlaysia?

idham said...

:)....senduduk......lawa! mmg dulu pernah buat jam buah senduduk.....

nice pics of umie berpoyo2 dgn anak dara tu...

eh sekali pandang macam adik dgn kakak la pulak...

JDarif.

umie said...

:-) Tuan sheikh Ariff,
buah senduduk buat jam..?? cucuk dgn jarum boh benang ke?? tak pernah pulak buat mcm tu... tapi kalau boh kat bibir jdi purple... mcm lipstik gitu...

Iyo la tu mcm kakak dgn adik...
:-( dah bertambah usia, badan pun dah sakit2....

rindu pulak kat ariff & family... harap semua sihat2 ...

idham said...

umie..bukan jam ( watch ) tapi jam yg sapu kat roti tu....caranya - kutip buah senduduk, dan ambek buahnye yg purple tu sahaja....rebus, dan masukkan gula secukup rasa....pas tu jadilah jam...
(eja jem kut ).

hehehe

kita pun rindu gak ...

jd - arif.

ida.. said...

comeyy anak dara umi... hehhe..

manja said...

salam umie...

anak dara n mak dara sama aje..cute cute gituu...semoga tenang nak menghadapi majlis kenduri besor..

umie said...

Ariff,
hihii umie yg tak terfikir antara JAM dgn JEM (dah meningkat usia,, semua jadik Blurrr) pick up sloww,..,,, sedap gaknya kan,,, jem buah senduduk tu...

umie said...

Ida,
macam arsailli ckp.. like mother like daughter (naik forklif sat..)
TQ Ida jenguk2 blog umie...

umie said...

Manja,
masa masih boleh nak posing... kita posing... sementara pak yong tak ada.kalau dia ada... dia nanti kata.. "sudah2 ler tu... dah tua dah awak tu.." hehehehe...
Insyaalah manja, umie dalam ketenangan sekarang ni... dah nampak arah2 yg nak dituju...

OndeOnde said...

pokok senduduk ni memang dah tinggal kenangan aje sekarang ni...dulu kat kampung kalau jatuh dan luka, ambik daun tu tak sempat tumbuk pun umie, kunyah2 jer lepas tu tempek!

buah dia memang pun suka ambik buat macam lipstik! masa tu kami adik beradik dalam lingkungan 7-12 tahun..hehehehe..

tapi tak pernah la pulak merasa jem diperbuat daripada buah senduduk..ada ala-ala rasa macam buah roselle tak abe ariff?

umie said...

Onde,
Kat kampung2 masih ada pokok senduduk tu, tapi tak la banyak mcm dulu2...sampai boleh buat jem. mcm sedap pulak bila sebut jem mkn dgn roti (mcm ariff kata tu).

Sama la Onde,, kunyah2 pastu tempek kat luka... insyaalah cepat elok..

*seronok pulak teringat masa kanak2 dulu...