Sunday, April 13, 2008

INTERVIEW


Semalam umie cuti, kunun nya nak membereskan kerja2 di rumah... selain menyelesaikan hutang2 bulanan yang WAJIB di jelaskan. Yana mmg penghuni tetap di rumah buat sementara ni, sementara nak sambung belajar, jadi dengan dia ler umie berteman.

Mula2 ke Pasar Borong Selayang. Kat situ segala bank senang nak berurusan sbb tak berapa ramai orang. Lepas tu ke Celcom bayar bill. Tapi... masalah parking amat menyulitkan... maklumlah.. nama pun PASAR BORONG. Tapi tapak private parking ada juga di sediakan hanya rm3.00 sahaja, walau kejap atau lama kita parking... kira murah la juga kalau nak dibandingkan di jalan TAR... sebelah SEMUA HOUSE, rm6.00.

Selesai berurusan di Pasar Borong, ke Bandar Baru Selayang pulak, pi bayar cukai pintu pulak... lepas tu balik ke area rumah umie, singgah ke pos opis .. selesaikan bill2 air,letrik,streamyx&telefon. Sambil ronda2 di kaki lima kedai2... ada pula terbaca vacancy kat pintu sebuah syarikat yg agak dikenali juga...." kerani dikenendaki". Kami terus je tekan loceng dan terus naik keatas.

Assalamualaikum....

"Waalaikumsalam" jawap penyambut tetamu.

Yana tanya "Sini ada keje kosong ke??"

"Siapa yang nak kerja?" tanye penyambut tetamu tu.. Aku kata, anak akak ni lepasan SPM, kalau ada kerja yg sesuai untuk dia... nak cuba dgn kelayakan yg d ia ada...

"OK"....( sambil menghulurkan sekeping nota dalam bahasa Inggeris)

"baca dan lepas tu translate dalam bahasa Melayu" dia meminta. Yana buat apa yg di suruh, sementara aku tunggu di ruang tamu....

Selepas tu, dia bagi borang untuk di sisi....

Selepas beberapa minit.. Yana di panggil masuk bilik utk di interview....

Dalam 20 minit lepas tu Yana keluar dan kami pun balik selepas ucapkan terima kasih.

Sambil menuruni anak tangga:

umie tanye kat Yana.. "Ehh.. apa dia tanya Na.."Yana kata dia nak call minggu depan.. insyaalah dapat... Okey la tu kalau dapat...? apa dia interview tadi??

Dia suruh perkenalkan diri Yana je... pastu dia tanye... boleh ke guna software Adobe Photoshop?? Yana kata jer la.. boleh.... (dalam hati, boleh ke yana buat Photoshop?)."Ehh.. Yana.. boleh ke buat Photoshop? nanti kalau tak boleh... macamana??"... Yana kata....Mak kan ada, mak kan boleh tolong.... "eeeee budak ni..... " Pastu kan mak... dia tanye, sapa yg mengajar photoshop?.. Yana kata la... mak yang ngajar (sambil tersengeh2 je Yana)... Yana cakap sekali mak kerja kat mana...... sambil kelip2 bijik mata yana... seram le tu takut aku jegeii.... hihihi...

Tapi anak2 umie mmg boleh gunakan software Adobe Photoshop, umie dah train dari awal lagi.... tak rugi pun mengajar anak2 utk kebaikan diri dia sendiri. Lagi pun sebagai Ibu bapa kita kena perturunkan ilmu yang kita ada atau yang kita tahu...

14 comments:

pakpayne said...

umie...:-)

so dapat ka yana kerja tu??

hehehe...ke mana tumpah kuah ye tak...haruslah kepada anak kan...

umie memang terrer photo2 shop nie...sudah terbukti byk kali!!

arif

Aleeya said...

he he insyaAllah dpt tu keje tu..

yelah mentor dia kak umie kan ade, senang la yana nak belajar adobe photoshop yer he he

maklang said...

kalau dapat kerja tu..tahniahlaa..

umie@kakyong said...

Ariff,
Dapatnya tak tau lagi... tapi cara dia citer kat umie tu.. beriya2 je mcm nak dapat hehehe,,,,

HIhihii tak la terrer tapi boleh la sikit2... nak belajar melalui YM pun boleh kalau ariff ada software photoshop... senang je....pasti boleh...!

umie@kakyong said...

aleeya,
Budak2 baru nak cari pengalaman... harap2 dapat la... sbb dri dia dok kat rumah tu.. baik dia cari kerja...

boleh la sikit2 photoshop tu... kalau leeya nak belajar buat background pun boleh.... pastu bubuh gambar Damia comei dalam tu... hehehe...

umie@kakyong said...

Mak Lang,
Insyaalah kalau rezeki menyebelahi Yana....

nurazzah8 said...

umie@kakyong,

eh..kakyong designer apa ye? maaf tak sempat nak berkenalan dgn umie dgn lebih mendalam... kerja kat mana?

saya ni pun sebenarnya taklah mahir sgt guna Adobe photoshop.. sbb walaupun bidang sains komputer, tapi saya bukan specialist dlm multimedia, saya more on programming side (kalau nak tanya C, C++, Java ke boleh lah)... tak sempat nak belajar photoshop dgn lebih mendalam... boleh sikit2... mungkin kena belajar dgn umie kot

eh my email: nurazzah8@yahoo.com

umie@kakyong said...

nurazzah,
photoshop, kalau kita mengadap hari2 pasti boleh buat... dia ni more design utk broadcast, berlainan pula illustrator... dia lebih cantik utk printing, tapi kena combine dgn photoshop utk background, tulisan2 biasanya kita buat dri illustrator sbb dia lebih jelas utk dibaca... contohnya, banner atau kad2 jemputan atau broucher.
azzah nak belajar pun boleh... no prob..
umie ni org lama di RTM yg dah nak pencen hihihi...
umie dah banyak juga baca blog azzah.... hihhii... bagus semuanya..

ida.. said...

link semula yerr.. ida dah bertukar link .. harap maklum. tq

kak umie ida doakan yana dapat kerja tu.. moga pengalaman tu berguna tuk dia in futue.. bagus kak umie didik anak2..

umie@kakyong said...

Ida, umie dah add.. tq

Harap2 Yana dpt keje dri dia dok melangut kat rumah....saja cri p engalaman keje...

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

mama pon lom mahir lagi adobe photoshop tu umie...

keh tlg ajarkan...:)

Mak Teh said...

Harap anak Umie dapat kerja itu. Mak teh lagi tak pandai mengenai computer ni. Ni pun nasib baik boleh taip loncat-loncat, so boleh blog and menulis skit-skit. Dulu semua secretary yang buat.Sekarang buat sendirilah kekadang anak-anak tolongkan. Bila dah tua tak masuk ajar, so nak post photopun tak reti. Hehehe.

umie@kakyong said...

mama nak belajar boleh ajer... kena ada kesungguhan...

umie@kakyong said...

Alhamdulillah.. tdi dia org ada call Yana, esok kena dtg keje, biasa la bukan syarikat gergasi... senang dapat keje sikit kot... sementara dia nak tungu dpt sambung belajar lagi...

Hehehe mak Teh kata tua pulak... kita sebaya agaknya....tapi dah memang keje umie tu mcm tu... kena ngadap komputer perisian mcm2 utk buat grafik... buat je la sementara tunggu tahun2 nak pencen... hihihi