Tuesday, June 17, 2008

GOTONG ROYONG OFIS ..



Ahad baru2 ni... unit kami membuat pembersihan kawasan ofis. Kami gotong royong membersihkan dan mengemaskini barang2 lama yg terbuang dan terpakai.




Biasanya setahun sekali atau 6 bulan sekali (tu pun kalau rajin) tgk kepada keadaan. Kebiasaan nya sebelum habis pelajar2 yg sedang menjalani latihan di unit kami habis.... jadi kami memerlukan tenaga mereka untuk membantu kami bergotong royong.



Kebiasaannya student dri POLITEKNIK menjalani latihan paling lama iaitu selama enam bulan.. UiTM tiga bulan... lain2 kolej spt UNIKL, KOLEJ KOMUNITI, OUM, KUPTM dan LAIN2..






Selama ni mmg umie ramai anak2 tergolong dri student2... ada kala sehingga 21 orang... macam2 perangai dan perwatakan... ada kala mmg membosankan dan adakala menghiburkan hati.... BOSAN kala mereka membuat bising... dan menghiburkan ketika mendengar cerita2 lucu dri mereka... dan kepuasan bila mereka boleh membantu kerja2 kita dgn baik....





Antara barang2 yg akan di recycle, dan hasil nya akan di masukan kedalam TABUNG KEBAJIKAN unit kami.



Ini dulunya kawasan pantry kami... tapi lama2 bilik ni tak terjaga disebabkan oleh kemalasan staff sendiri yang tak mahu mencuci pinggan mangkuk selepas digunakan. Jadinya, lebih baik kami jdikan store menyimpan barang2 dan kertas serta artwork lama2 dulu.... tapi baru ni kami bersihkan dan boleh jadikan bilik SOLAT .


Ini pantry baru yg terbuka(tak tersorok)... Barang2 ni adalah sponsor dri Pak Menteri kami.... Pak Shaberry Cheek.


Menjamu selera selepas keletihan dgn kerja2 pembersihan.

Ini lah anak2/adik2 kami yang cun2 belaka....


Dalam banyak2 bunga... terselit seekor kumbang... Ini group yg suka buat bising.... kdg kala umie terpaksa keluar kebilik lain utk tenangkan fikiran... ahaks...


Ini meja ku... setelah disusun dan kemas.... cermin muka wajib ada.... utk belek2 muka (kot2 la tudung senget ke apa ke...)ada kala boleh intai2 org yg lalu lalang.....Sebahagian kawasan meja aku.... tu gambar tahun bila ntah.... umie pun tak ingat.... KAD RAYA dari kami di unit grafik.




Ini adalah hasil kerja umie waktu dulu2... terjumpa semasa menyusun barang2 lama di bilik store....

Akan ku abadikan sebagai kenangan, dan akan ku tunjukan kepada anak2 dan cucu2 ku nanti..... umie rasa drawing ni sekitar tahun akhir 80an... masa ni umie terlibat dgn prog kanak2.... waktu tu kerja2 semua secara manual... tapi sejak ada komputer, nak melukis pun rasa dah keras tangan... huhuhu... mana perginya bakat semula jdi ku selama ini....??? adakah aku akan melukis spt dulu2..???
Banyak lagi lukisan2 lama yg umie jumpa semula.... nanti umie akan postkan kemudian...

25 comments:

Kama_Sutra said...

Assalammualaikum.
Selamat berblog kembali Ummie.Sejak Ummie rehat Kama juga turut sama berehat.Entah kenapa tiba tiba bagai tiada semangat pula.Dalam pada itu tetiba Cik CT ada tegur Kama.Katanya "Kening Kama dah hampir jatuh.Ada sikit je lagi".Kama faham apa yang beliau maksudkan.Kama tanya lagi "Cuba tengok telinga..jatuh tak".Tak tahu nak tengok tanda kat telinga ni.Hai tinggal seratus hari lagi ke .. fikir kama.Kekadang kama tersenyum sendiri.
Banyak juga peristiwa yang berlaku pada kehidupan kama dalam masa yang singkat sejak kita sama sama berehat.Nak dituliskan kat blok..nanti..kena fikir fikir dulu.
Dari pengamatan penulisan Ummie kama dapati Ummie juga berbakat dalam melukis.Kama tak pasti dan kalau boleh kama nak tanya lukisan siapa yang Ummie pamerkan tu.
Corak coretnya memang menarik dan mempunyai nilai yang tersendiri.
Kama amat sukacita andai Ummie kembali mengasah bakat Ummie yang telah lama Ummie biarkan.Hasilnya boleh Ummie letakkan disini dan pastinya akan ada cadangan cadangan yang menarik buat Ummie kemudian.
Sehingga kita bersua kembali dilain waktu.Senyum senyum lah selalu.
Dan sekiranya ini adalah penulisan terakhir dari ku ..maka ku susun sepuluh jari memohon kemaafan buat semua yang ku kenali atau yang mengenali diri ini.
Teringat kama pada lagu Alleycats..SeandaiNya aku pergi dulu sebelum MU ... tambah kama pula "Kirimkanlah doa buatku".
DariKU...
Kama_Sutra

umie@kakyong said...

waalaikumsalam kama...
umie berehat seketika.. kerana nak tumpu pada tugas2 yg semakin bertambah...biasa la kama... nama pun KERJA....
Pasal kening atau telinga JATUH... biasanya org akan kaitkan yg usia kita dah tak panjang.... wajah kita mmg akan jatuh... disebabkan oleh faktor usia kita... kulit wajah akan kendur... kening ... mata... bibir... dagu... hidung... akan turun kebawah...tapi pada umie la kan... kita sendiri tak tau... SETAKAT mana usia kita... kita tak tau bila kita akan meninggalkan dunia ni... sebab semua tu adalah kententuan ALLAH... KAma.. kalaulah kita tau.. bila kita akan mati... senang kita nak buat sesuatu...
Doa umie.. kama dipanjangkan usia... dan diberi kesihatan yg baik juga bahagia dgn family...

Tentang drawing yg umie pamerkan tu adalah lukisan umie sewaktu umie terlibat dgn program KANAK2 dlm sigmen "mari bercerita" penerbit akan beri kita skrip juga buku utk jadikan panduan buat kita... waktu tu sekitar diakhir tahun 80an..
Ada lagi painting lama... waktu tu rancangan drama bersiri "OPAH"... yg tu akan umie cri... bila dah lama.. jadi barang antik.. tak ternilai...tapi bila dah disimpan oleh unit props.... payah la nak cacrik balik... tapi sekarang tangan pun tak ketaq nak buat painting... Itu adalah Bakat yg Tuhan beri utk umie... alhamdulillah...
Harap kama sehat selalu yer....
jgn fikir yg bukan2... hidup kita.. kena teruskan juga....

OndeOnde said...

Umie ni sangat berbakat rupanya!!!
Rugi sangat kalau di biar terpendam, kena asah balik bakat tu!! boleh tunjuk anak-cucu...tak pun bila umie dah pencen nanti boleh bukak kelas untuk public atau untuk anak2 kecil.

Daripada buang masa, lebih baik mengasah bakat, tak kiralah apa saja skill sekalipun..tak rugi.

Umie take care!

mama ranggie said...

cantik2 lukisan umie tu..ade bakat rupenye umie melukis ya!memang seni betul umie ni...suke mama tgk hasilnya...cubalah melukis kembali!

silversarina said...

selamat kembali ke alam blogging.

bestnya punya bakat melukis yang tak de pada saya ..

dah ada pantry yang tak tersorok, kenalah masing2 rajin membasuh dan mengemas lepas minum di situ :)

manje said...

salam umie...

hurm tak semua orang ade bakat melukis cam umie... jadi baik teruskan melukis... kerana banyak orang yang tau menilai hasilnye :)

>> kite pon pandai melukis... pandai lukis gmbr orang lidi aje hehe

salam kenal umie...

MAMAMIA said...

Sukanya tengok lukisan2 Ummi tu... Cantik!!!

Kenapa tak teruskan melukis. Maybe boleh lukis atas seramik & buat bisnes. Sekarang ceramic paintings ala2 utk English Cottage tu, memang laku....

Anyway, ofis dah kemas ni, bertambah kreatif lah pekerja2 nya, betul tak??

ida.. said...

eee terror la kak umie melukis ... suka la sagt tengok.... nanti tunjuk kat anak cucu tau... ada cucu lak nanti. kak umie lukis muka cucu lak ek... hehhe

umie@kakyong said...

Onde..
Mmg minat dri kecil melukis.... Insyaalah umie akan teruskan bakat yg mmg sedia ada... design batik print pun boleh... canting jugak boleh... apa2 la janji art...

Onde. take care too.... *hug

umie@kakyong said...

mama ranggie,
Terima kasih.... mcm tu le mama, lain kali umie post pasal keje2 umie pulak lepas ni....

umie@kakyong said...

silverina,
Akan umie menulis selagi terdaya... hehehe

Bakat ni satu anugerah...Setiap insan Tuhan beri kelebihan dan keistimewaan masing2.Jadi,,, kita kena asah bakat2 yg ada pd kita..

Tu la.. pantry kalau kena sorok.. tikus pun sukahati nak masuk...sbb ada sisa makanan yg terdedah. ;-)

umie@kakyong said...
This comment has been removed by the author.
umie@kakyong said...

Ida,
Hehehe,, insyaalah tu.. kena ada cucu dulu bru boleh lukis,,,
Apapun.. TQ Ida... hubby Ida juga pelukis kan....

umie@kakyong said...

mamamia,
Mekasih..
Business tu.. insyaalah.. coming soon. tunggu pencen dulu, ceramic painting..... menarik juga tu... kena rajin intai2 dulu.... mmg umie minat juga lukis bunga....

Bukan setakat kreatif... bersemangat nak dtg ofis juga... hihihi..

umie@kakyong said...

manje..
Terima kasih sudi nak kenal2an dgn umie. umie dah tgk blog manje.. mmg menarik dan mencabar kerja sebagai guru.

Insyaalah umie akan teruskan melukis semula selepas ni...

Dtg lagi ye manje...

Kama_Sutra said...

Pagi ini Jumaat 20Jun 2008 .. 0213pagi..
Kama tersenyum meneliti barisan ayat ayat yang telah ummie catatkan.Rasa kepuasan dan terhibur.Apa yang dapat kama lihat ialah susunan ayat yang ummie catatkan semakin kemas tersusun.Syabas Ummie.

umie@kakyong said...

Kama...
Terima kasih... kerana kama banyak memberi bantuan dan teguran cara umie menulis sekarang ini. komen2 kama amat berharga buat umie... Lain kali umie akan lebih berhati2...

Kak Lady said...

Umie...cantiknya lukisan ummi tu...kak lady minat melukis tapi suka lukis potret...tapi malangnya bila kene color aje...abis ...hancuss...hahahah

WAN ZUHA ISHAK said...

umie, cantik sgt lukisan tu.

umie@kakyong said...

Lady,
Mekasih... lukisan dulu2... umie mmg suka melukis dri dulu lgi... tapi kalau umie lukis potret... sama la mcm lady... bubuh je warna... habis hancuss.... hihihii...

umie@kakyong said...

wan zuha,,,
terima kasih... harap zuha sihat sentiasa... dan ceria2 selalu... dah tukar blog ke zuha??

© EM Muhammad said...

Salam Umie...
He he he... pantry terbuka, jadi terkatup sikit perangai malas basuh pinggan... he he he. Umie, lukisan tu cantiklah. Itu untuk siri kartun di TV ke?

-ctz- said...

Salam semua...
Ct takdan baca komen ummie ni sampai habeh. Cuma baca tang abang kama tuleh :) nak komen naaa..

Abang kama yang ct hormati,
Jangan la cakap andai-andai aku pergi dulu :( abah ct dulu, tak nampak pun kening jatuh ka, telinga jatuh ka, tapi dia tetap pergi dulu :( (OMG i'm crying...) sedihnya...... uhuks~
so abang kama, ajal maut semua di tangan Allah... Andainya abang kama n ummie tak dengaq apa-apa berita dari ct lagi lepas ni pun, sedekah la Alfatihah naa.. :((

Ummie ku... CT rinduuuuuuuuuuu sangat!!!!!!!!

umie@kakyong said...

OD,
pantry tu... dulu terkatup... pastu, bila habis makan minum depa tak nak cuci... umie juga yg dok kutip pinggan mangkuk depa... umie jugak yg dok cuci... sbb tak tahan dgn bau2an... unit kami ada shift malam... so yg kita pun tak tau sapa yg malas dan sapa yg rajin cuci... apapun... ler ni dah selamat.... tak boleh nak sorok2 lagi...
Lukisan tu... lukisan lama dulu... masa rancangan kanak2... dalam segmen MARI BERCERITA. Yer.. rancangan TV1.cantek ke ..?? hihihi.. tq

umie@kakyong said...

CT,
rindu jugak kat ct naqnya... kalau ct mai KL... habaq la kat umie.. nak luangkan masa jumpa ct... kalau buley..

Umie setuju dgn komen ct tu....

mmg elok kita mengingati akan kematian.... sekurang2nya... kita beringat akan diri kita sendiri...amalan yg telah kita buat... cukup ke.. tak cukup ke.....

Ct jugak.. jgn la ckp mcm tu... sedih pulak tau...