Thursday, November 27, 2008

MASAK-MASAK



Ini bekalan umie utk hari ni...dalam tupperware pink tu biskut utk makan2 bila terasa lapaq,,, bekas tutup biru tu nasik goreng, dlm bungkus plastik tu.... roti ada telor mata dgn salad pastu boh sos... orange sebijik... milo 3in1...
Macaman la aku tak bertambah berat badan... adehhhhh hari2 mcm ni ler aku...



Setiap awal pagi... dengar azan subuh jer terus terjaga... sebelum bingkas bangun.. aku kena kendurkan urat2 saraf badan aku terlebih dulu. urut2 tangan, kaki, bahu... baru la aku gerakan badan.Maklumlah badan orang2 tua, macam ni ler...

Sejak Kak Illy kena tukar office di Damansara, tiap pagi umie kena masak utk bekal dia. Office baru dia, makanan tak banyak... lagi pun kalau dia keluar lunch lewat sikit, makanan habis. Jadi sekarang ni, tiap pagi kami kena la masak... tak kira la.. masak nasik berlauk yg simple2 jer ke... atau nasi goreng ke, mee goreng ke... kuey teow goreng ke...paling2 sandwich. Dah kebetulan masak tu, umie sekali le bawa bekal tiap hari... Selamat You... tak payah2 turun ke kantin beli makanan... Tapi kalau umie teringin nak makan kueh cucuq badak kantin... umie singgah juga le beli... sbb boleh tahan juga rasanya... walaupun cinonet . ...

Pagi hari tu, Kak Illy masak nasik dgn ikan masak kicap... boleh tahan juga rasanya... Tapi kalau dia balik kerja, jgn harap sgt la dia nak masuk ke dapo... Lepas magrib dia terus lena, Isya' pun kena kejutkan dia...

Cerita pada hari ni, tengah dok siap2kan makanan kat dapor, tetiber terdengar jeritan perempuan kat depan umah umie ... tak dengar pulak dia mintak tolong, cuma terjerit2 jer.. umie dgn Pak Yong terus bergegas keluar... jenguk... pastu dengar bunyik motor press minyak mcm org merempit... Sahhhh la aku mmg dah agak budak kena ragut... masa tu dalam pukul 6.25pagi. Kesian aku tenguk, seorang remaja India terketar2 ketakutan, habis semua yg ada hilang sekelip mata...dia di cekik lehernya dan ambik rantai leher. Alahai tak kan tak tau kot... sekarang ni... walau kat mana kita berada, aku rasa mmg dah tak rasa selamat. Tak payah la nak melawa pakai rantai ke, gelang tangan ke... gelang kaki ke... kan memudaratkan diri sendiri... Kalau boleh le... handbag bubuh barang2 yang tak penting sangat... spt IC atau duit masuk jer dlm poket seluar.

Cuma nasib dia agak baik sebab dia tak jatuh pun...atau di apa2kan..kalau peragut tu apa2kan dia... atau di tolak smapai jatuh... atau bawa senjata tajam ke... kan ke haru..., dia kata mmg dia dah nampak ada 2 org budak laki2 bermotor dok perhatikan dia dri jauh...dia mmg dah rasa cuak... tapi dia teruskan juga menuju ke bus stop... alahai... kalau dah tau tak sedap hati...patah balik je kerumah... tapi dah nasibb dia kan.. nak buat camana.


7 comments:

OndeOnde said...

Umie kami pun bawak bekal pi kerja :)

kes-kes ragut sekarang dah tenat dah..jimat jugak tak payah beli barang kemas :p nak pakai accesories pun takut gak, walau barang tak mahal takut badan pulak cedera. Umie take care!

ei_da.. said...

amboii macam2 bekal kak umie.. tp kalo bawa bekal masak sendiri mmg best.. cumanya tak larat nak bangun pagi je...

takut lak dengar kes ragut2 ni kan.. semakin menjadi-jadi....

MAMAMIA said...

Memang jimat kalau bawa bekal sendiri. Complete semua ada bekal Umie tu...

Saya kalau buat grocery shopping kat Tesc* tu memang semua ic, duit wallet, masuk pocket aje. Gelembung pun gelembunglah... janji selamat. Lagi pun leceh nak berhandbag ni....

umie@kakyong said...

OO...Best bawa bekal selagi tak habis bekal.. selagi tu la dok teringat2 bekalan kita..

peragut dah tak ada rasa takut langsung... ada 1 kes kat belang umah umie... seorang wanita india malam tu dia buang sampah dalam tong depan rumah... tibe2 ada 2 laki2 yg tak dikenali tetiber ragut rantai dia... pastu keesokan malamnya ... dia dtg lagi... warning "lain kali pakai rantai yg betu2 emas.. " sambil dia hempok kepala wanita tu dgn helmet.... kan ke kuang ajaq tu namanya...

OO t/care juga ye...

umie@kakyong said...

Bawa bekal yg bestnya boleh di panaskan balik dlm microwave, jdi tak la sejuk...tu pun kalau rasa rajin sgt.. kalau dah lapaq tu... pakai makan terus..

Ida,,, hati2 yer.. jaga diri baik2... jalan dgn kawan atau suami... jgn jalan sendirian.. bahaya le sekarang...

umie@kakyong said...

Ada masa complete.. ada masa tak juga... tgk keadaan.
Tak kesah le gelembung mcmana pun... janji selamat...

Mamamia t/care juga ye... anak2 pun kena perhatikan betul2... ghisau le sekarang ni..

Miss jane said...
This comment has been removed by a blog administrator.