Saturday, March 20, 2010

DULU DAN SEKARANG.

Staff unit Grafik bergambar sebagai kenangan bersama En. Fatah yg bersara pada Nov. 2009 di usia 56 tahun.

Sekarang hanya tinggal 4 org sahaja yg menunggu giliran utk meninggalkan RTM.


Banyak asam garam yg telah kita lalui setelah mencecah ke usia 55 tahun.... umie bersyukur ke hadrat Illahi kerana di kurniakan kesihatan yg baik setakat ini. Kalau dulu usia 55 tahun, diwajibkan bersara... tapi sekarang dilanjutkan hingga ke usia 58 tahun .. Ramai di kalangan rakan2, bersara sehingga ke usia 58th... Tapi umie rasa setakat 56 pun sudah mencukupi dan selama 32 tahun berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan. lama kan..... Kalau org bertanya "kenapa tak cukupkan hingga 58 tahun? " "Saya nak bagi peluang org2 muda pulak bekerja dgn idea2 terkini." Itu lah jawapan umie. Lagi pun tangga gaji dan melanggar tembok...! dah maximum.

Bertugas sebagai graphic designer tidak dinafikan memang banyak cabaran nya. Terlalu banyak perbezaan antara dulu dgn sekarang. Kalau dulu semua kerja2 di buat secara manual... menggunakan peralatan spt plaka colour, water colour, poster colour dan berjenis jenis grafik kad utk kegunaan dan kemudahan unit kami. Kalau sekarang hanya di hujung jari, dulu kami gunakan "HOT PRESS" untuk mencetak huruf2, disusun dijadikan sebaris ayat....contohnya, makna2 ayat Quraan pembukaan siaran. Rolling Grafik (penutup sesuatu program untuk siaran), slaid2 siaran untuk promo... animasi dan pembukaan siaran rancangan. Production House pada masa itu, tidak wujud lagi di Malaysia. Channel ID kami hantar ke luar negara.... cuma unit kami sediakan story board saja...

Dulu2.. semua design menggunakan manual... Ini adalah contoh design di zaman Allahyarham Tok Mat sebagai Menteri Penerangan, dengan menggunakan "AIR BRUSH" yg berbentuk 3D.

Ayat Quran masih menggunakan tulisan tangan sehingga sekarang. Untuk lebih menarik, warnakan dgn mengunakan komputer grafik.

No comments: