Thursday, August 30, 2007

MERDEKA...!!!
MERDEKA...!!!



Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah
Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka
Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka



Malam ini... detik jam 12.00 malam
31hb Ogos,
Malaysia akan menyambut keMERDEKAan.

Itu lah setiap tahun, seluruh rakyat Malaysia akan meraikan kemerdekaan dgn penuh semangat. Berduyun2 warga KL juga luar KL akan berada di Dataran Merdeka.

Selain di dataran, ada juga program di lain2 tempat juga spt di KLCC juga di area Bkt Bintang.


AKu dah berpuluh tahun menjadi warga Kl, tapi... belum sekali pun aku jenguk2 ke kawasan2 tu.. Dari aku masih bujang trang tang tang lagi, aku tak terlintas utk menyambut di kawasan2 spt itu...Tapi bukan bermakna aku tidak ada semangat kemerdekaan,,, tapi ntah la.. aku lebih suka merdeka dgn keluarga di rumah.... !! sehingga lah sekarang.. Lebih baik aku tonton TV sambil bancuh KOPI... sambil guling2 atas sofa....

Kebanyakan yg datang dgn keluarga, semata2 untuk menyaksikan permainan Bunga Api, selain dari berhibur dgn penyanyi2 tanah air... Masa ini lah yg di tunggu2 oleh remaja2 kita lepak2 di dataran merdeka sehingga pagi subuh.... Itu lah setiap tahun. Aktiviti2 yang tak bermoral dah tak terbendung lagi.



Pagi tadi kebetulan aku tgk prog Allahyarham Sudirman Hj Arshad... Sudir yg aku tau adalah seorang penyanyi berjiwa patriotik. Peminat dia dari semua lapisan, tak kira muda.. tua.. atau kanak2... dan juga semua bangsa,,,


Sedih aku tgk prog tu.... ramai yg menitiskan air mata dari kalangan org2 yg terdekat dgn Allahyarham, terutamanya reporter, pengubah juga penerbit2 lagu. Sudirman adalah seorang yg kreatif bila membuat sesuatu persembahan. Dia memang bukan seorang penyanyi yg sombong... sentiasa memberikan senyuman dan akan menegur "hai" kepada sesiapa yg dia jumpa, walaupun dia di kenali ramai. Tapi Tuhan lebih menyayangi dia...

dalam usia 37 tahun dia telah pergi ke Rahmatullah. Alfatihah...


Time2 macam ni aku suka dengar lagu2 patriotik nyanyian Najib HAnif lagu Ilham Pujangga (suara garau ) dan sorang lagi aku minat dengar lagu2 Roy (suara mantap)

SELAMAT MENYAMBUT MERDEKA KE -50 TAhun...

merdeka... !! merdeka..!! merdeka...!!




(eso aku nak pi keje OT dabel... ahak)

===========================================

Kat atas tu citer semalam sebelum aku balik dri office....

Malam tadi, aku tido lewat sikit... aku tido lewat bukan sebab aku ke DATARAN Merdeka,,, aku tgk kat TV jer....kejap channel 1!, kejap channel 2.. kejap channel 3...Aku suka tgk shoot kamera... aku tunggu pak Lah nak laungkan MERDEKA...

kejap2 aku dengar bising2 kat depan padang rumah.... aku jenguk2 .. ramai budak2 dok kat padang.... siap ada makan2 lagi... aku rasa dia org nak tenguk bunga api kot...

Biaq pi la depa... depa pun nak merdeka jugak.... mcm aku gak... mcm orang lain jugak... cuma cara yang berlainan

Kak Illy dok tenet, online dgn kawan2 dia la kot... sebelum tu aku online... kot2 ada kawan2 lama online... nak ajak sembang2 kejap... nak hilangkan ngantuk...! tapi.. se orang pun tak ada...depa masing2 dok depan TV kot... erm...

Tepat jam 12.00 mlm. Pak LAh laungkan MErdeka.....!!! 7 kali...

Semasa laungan MERDEKA.... shoot kamera dri atas BUKIT AMAN.... ke Dataran Merdeka.Pemandangan yg cantek... ada LRT sedang lalu perlahan2..... maybe STAR LRT... tapi suka sgt pemandangan waktu tu... (TV1).

Alahai... sian aku kat Pak Lah... suara mcm dah tak ada tenaga je.... Jean asik2 dok kibar2 bendera mcm tak lepas dri tangan... Tapi aku suka tgk Agong kita... wah... pemaisuri kita makin lawa... verstyle... walaupun dia bertudung memang cantek..... tak puas mata aku nak memandang...

Hari ni, 31hb Ogos 2007...MErderka....!! Merdekaa..!!

Bangun tido pagi tadi, aku terus buka TV... Keseluruhan nya berjalan dgn baik dan lancar... Meriah. Nyanyian lagu2 patriotik di era aku masih sekolah rendah lagi.. berkumandang... lagu penuh semangat... (nak cari lagu2 lama di labrary RTM).nostalgia...

Pukul 11 pagi. aku dah sampai kat Office aku....

Meriah juga Office aku hari ni... macam Hari Raya pulak... depan studio dah siap sedia makan, untuk tetamu juga kaki tangan bertugas pagi ni... siaran Langsung dri studio....

Aku tetap sibuk dgn keje2 aku....

Sibukk... Sibuk.. Sibuk.... nasib baik anak2 aku dah besar2....

LEGgagaaaaa.......

6 comments:

rad said...

Wah, rajin nya umi kerja time long weekend pulak tu. Mesti bersemangat coz ada makan2 disediakan. Macam saya ni, nak masuk opis (student pun ada opis ok!) kena cari makan siap2...

Besar2 anak umi - DAN memang bertambah maju hehehehe! Bukan gelak saja2 tu, dok kasi peringat -kita semua ni kena diet sikit hari lagi utk Ramadhan!

Er, posting Merdeka umi dengan gambar yang nyata adil & saksama.

umie said...

Rad,,
Umie keje sbb ada keje nak kena siap on monday...
umie suka buat keje masa org tak ramai kat ofice, rasa free jer...

Anak2 dah besar2 belaka... (5org 3 laki- 2 prempuan)...
dah berusia ni... jenuh diet tapi lambat nak turun berat badan.. (makim maju ke depan...! ahaks)

Gambar 4 pak menteri tu sebenarnya gambar painting, bukan dri gambar foto.. kecuali pak Lah...

*suka adil&saksama.*

-ctz- said...

ummieeeeeeeeeeeeee!!!
Salam Ramadhan Almubarak...
Uwaaaaaaaaaaaaaaa... tak terucap kata2 rindu kat ummie...

Sayangssss

umie said...

ctz ku..
Selamat Menyambut Ramadan juga utk ct and family...
Umie bz sgt2 ler ni... tak dan nak update blog...
Salam rindu umie utk ct juga... moahhhsss....

rad said...

Salam Ramadhan al-Kareem utk umie sekeluarga.
Tak kisahlah tak boleh update selalu pun.Blog ni kita yang buta dia ye tak? Kewajipan pada Tuhan, keluarga & kerja lagi utama kan, kan?

umie said...

Rad..
Betul Rad kata tu...
apa2 pun family first... pastu keje2 kita....
Blog ni bila free... masa ada idea nak citer...

Salam Ramadan juga utk Rad...