Wednesday, September 12, 2007

SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK




Lega hari ni... umie dah tak sesibuk hari2 yg lepas... rasa nyawa umie dah di bagi balik... alhamdulillah... Sebelum ni rasa macam nyawa2 ikan.... Nak update blog pun tak ada masa langsung.

Esok dah nak mula berpuasa. Teringat kat anak2 umie yg dok kat asrama... Yana.. Khairie...Rindu....

Bila dah start puasa.. mula ler teringat persiapan raya pulak... baju raya, kasut raya. kueh raya... tudung raya, tudung tingkap raya, cat rumah raya... segala2 RAYA....



Tadi... umie call kak Nah catering... kot2 la dia boleh masak lebih utk umie masa bulan puasa tahun ni, macam tahun lepas... Masakan kak Nah ni mmg selera umie... masakan family... tak terasa ada perasa makanan (ajinomoto) yg berlebihan... lagi pun harga yg berpatutan. macam tahun lepas, paling2 pun RM15 sahaja utk 5 orang makan... tu pun nasik beryani atau nasik minyak.... kalau lauk2 biasa2... RM 8.00... kadang boleh makan sampai waktu SAHUR... (sangat2 berpatutan)....

Mungkin tahun ni harga berlainan... harga barang semua dah naik...

Kalau nak masak, memang tak sempat. Kalau ke pasar RAmadan pun, RM20 tak seberapa yg kita dapat...

Hari ni... umie dapat hadiah tudung dri sesorang. Dia janji nak bagi BUNGEee... tapi aleh2 dia datang bawakan umie Selendang berbungaeee... hihihi...boleh buat tudung Raya ... terima kasih Kumaran.... tq so much... sempat umie ucap, "semoga panjang usia u... dan dimurahkan rezeki u"... Dia ler sesorang produser yg tau menghargai kerja2 kita...Aku design tak lawa mana pun, tapi dia kata lawa... hehehe...


10 comments:

idham said...

:) umie.....salam dari arif, aishah dan keluarga untuk umie sekeluarga....selamat menyambut ramadan....:)
adess....teringat zaman kita bertemu di tepi lebuh raya bertukar2 kueh....hehehehe

nostalgia gitu!

arif.

umie said...

Ariff...
Selamat menyambut ramadan juga utk Ariff &vfamily di rantauan,,,
:-)) yer .. masih ingat lagi masakan org melaka.... asam pedas ikan tengiri dgn rendang daging,,,teringat2 sampai sekarang... yum yum...

baru dpt SMS ctz, adik dia baru melahirkan anak sulong... dpt baby kembaq sepasang... Ramadhan & Ramadhani... comey nya...

maklang said...

salam umie,

maklang dari blog OO..

kata kat kawan umie tu, kalau ada tudung lebih, boleh le bagi maklang selai..he..he..

Selamat berpuasa..

umie said...

Salam maklang..

Umie dah lama tinjau2 blog maklang... berbakat sungguh,,, kena asah selalu bakat tu,,, anugerah Tuhan...

Hehehe tudung tu panjang... ala2 selendang... biasanya india pakai kat leher je...
Kalau maklang nak.. boleh la bagi dua... hihihi

Selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa..

WAN ZUHA ISHAK said...

Umie, terima kasih lawat blog zuha. Selamat berpuasa untuk umie sekeluarga.

Gambar kuih raya tu, sample ke?

;-)

umie said...

Salam Zuha..
Insyaalah, umie akan selalu ke blog Zuha..
Yer.. tu sample kueh raya... memamg selalu umie order kueh raya dri jiran umie tu... boleh tahan jugak la rasanya...
Wan nak order ke..?? ;-)

-ctz- said...

Ummie ku....
hugz hugz...
ct ada d seremban nieh..
sat g nak p tgk adik ct kat pusrawi jalan tun razak (opposite IJN). tatau la bila dia buleh kluaq.. tengok mak ngan babies tu nampak sihat la... soon kot buleh kluaq hospital :)
Selamat berposa buat ummie ngan pakyong n anak2..
Mak n tok ct pun kirim salam kat ummie.
Mwahz ummie i luv u...

umie said...

Ct ku,,
hugz juga utk ct.
Kalau adik ct ada lgi kat hospital ahad ni.. habaq kat umie na... umie nak pi jumpa ct. mak ct dgn tok sekali...kak ct jugak.... lama tak jumpak dia org..
Yang penting nak tgk baby2 comey tu,,,,, (tumpang seronok)
Tuhan makbulkan juga akhirnya.. setelah beberapa tahun menanti kehadiran cahayamata... alhamdulillah

OndeOnde said...

umie, bestnya dapat hadiah! pandai pulak dia bagi tudung yaaa..kita Alhamdulillah persiapan raya macam baju2 anak semua dah settle..konon nak buat cookies sendiri tahun ni, entah jadi ke tidak tehehehe..

umie said...

Onde..
umie pun tak sangka dia nak bgi tudung,,, kalau dia melayu umie tak la kesah sgt.. tapi dia bangsa India...lelaki pulak tu... hehehe jdinya.. design pun ala2 india... hehehe. dia menghargai keje2 umie utk dia tu...