Sunday, September 16, 2007

Hari ni 3 Ramadan.
Sabtu: 15/Sept/2007.

Bukan selalu kami dapat makan semeja dalam satu family. kecuali hujung minggu. beberapa minggu ni rasa kekurangan saja...

Kebiasaan anak2 umie yg duduk kat asrama akan balik rumah pada hari Jumaat. Yana dah bgitau nak balik tghari Jumaat... dalam pukul 3 sampai la rumah. Khaire sms umie, dia kata tak dapat balik minggu ni sebab Class habis pukul 6 ptg. dah 2 minggu Khaire tak balik... terasa Rinduuu sangat... Hari2 pasti makan nasi bungkus. macamana agaknya waktu sahur dia... bila umie tanye, dia kata beli lauk dan panaskan waktu sahur. Nasi masak sendiri... okey juga le... sekurang2nya dia tau dan merasa bila berjauhan dri mak ayah... doa umie, semoga dia baik2 sajer dan dalam kesejahteraan... yg penting dia dapat belajar dgn baik.

Khairie anak ke-3 dari 5 beradik, dia terlalu istimewa buat kami sekeluarga. Sifat nya yg kuat memerontak sejak kecil,membuatkan umie selalu teringat2 kat dia bila berjauhan. Apa lagi waktu berbuka puasa.Kami sekeluarga biasanya akan mengikut selera kegemaran dia...AYAM wajib ada.... tak kira la.. umie nak masak apa pun... goreng ke.. masak kicap ke... masak kari ke.. janji AYAM. makanan sampingan semasa berbuka ialah mertabak.... dalam sebulan puasa,itu la yg dia beli hari2...macam tak ada rasa jemu.


pic.ni umie terjumpa dalam PC, folder dia

Tapi, hari ni mmg terlalu rindukan dia, rindu kerana dah terasa lama umie tak kiss PP dia.. dahi dia.... tak pelok2 dia... anak2 laki2 yg lain, bila umie nak muahh2 PP semua malu.. apa lagi depan kawan2...

Tapi Khairie tak kisah sgt,kat mana pun umie nak muahhh2 PP...depan kawan2 dia ke.. atau kat parking masa umie hantar dia balik hostel.
Dua minggu lepas dia balik rumah... umie beli bezday kek utk dia.. yg pasti umie nak dia rasa happy... walaupun terlalu jarang nak tgk dia senyum... terlalu serious... adik2 pun takut nak gurau dgn dia....
Tapi... sejak dia tinggal di asrama.. dan jauh dri family... umie nampak ada perubahan juga... alhamdulillah... berkat kesabaran dan iringan doa tiap hari...

Semoga dia akan jadi insan yg berguna bila dah besar nanti.

12 comments:

WAN ZUHA ISHAK said...

Hmm... Insya Allah ada peluang berbuka bersama sama nanti. Zuha pun sampai skarang blom lagi berpeluang berbuka ngan family disebabkan keje :-(

umie said...

Zuha...
tentu mak zuha pun teringin nak berbuka puasa bersama2 kan... dah keje nak buat macamana...... makan bersama2 dgn family memang seronok,,, ada keberkatan...

-ctz- said...

Dear ummie :)
maaf ye mie, ct tak dpt jumpak ummie jugak masa p kl smalam. sibuk dgn anak menakan baru :) chomey sangat la mie... ni ct balik, dah dok tingat kat depa. Mak tinggai sana.. insyaAllah hujung minggu ni kot depa balik alostaq.
ummie... nak jugak berbuka posa dgn ummie... i wish i could...

rindu ummie slalu~

umie said...

CT...
Tak pa la.. nak buat lagu mana... memangtak sempat nak jumpak.. tak dak rezeki...
Kalau ada gambar baby2 tu send umie ct erk.. tgk saja la ibunya.. pasti anak2 nya comey bangat sih....putih melepak..

OndeOnde said...

umie dah ada pengalaman anak2 remaja, saya ni risau macamana lah nanti, Khaire ni macam anak sulung saya Kakak, mesti ada ayam kalau nak makan nasik...dan Kakak pun suka muzik (hat ni ikut ummi dia nii..hehehehe)

umie said...

Ondeonde..
Anak2 masa kecil lebih senang kita jaga... yg penting.. peralihan dari usia kanak2 beralih ke remaja... jangan sampai terlepas pandang... masa tu lerr cabaran ibu bapa... ada setengah anak2, depan kita dia lain... belakang kita dia bertukar watak....

yg penting jgn sampai kita jemu beri nasihat.

hehehe onde minat nyanyi ka??

OndeOnde said...

minat dengar jer umie...hehehehehe..

rasa berdebar nak tunggu anak besar ni..takut salah langkah.

umie said...

Onde..
Insyaalah okey je... jgn bimbang.
cuma.. dgn anak2 kita banyak kena belajar sabar...

Satu pesanan dri kawan umie, dia pesan... Jangan selalu marah2 kepada anak2 yg dah remaja... khuatir ada perasaan membenci kita... masa tu kita kena beri perhatian dan kasih syg...

OndeOnde said...

umie,
memang betul pendapat kawan umie tu, sebab dah tengk sendiri macamana adik2 OO masa remaja kami selalu kena marah ngan ayah (ayah strict banget!) - dan adalah kisah keluarga kami ni yang tragis sikit - bila dah jadi macam tu, adik OO yang satu ni sampai sekarang dia memang tak ngam sangat dgn Ayah...dah 27 tahun dia tu..hmmmm kalau di kaji memang bukan salah adik Oo pun dia jadik cam tu..entahlah kak, payah nak kata!

umie said...

Onde..
maybe adik Onde tu dah terguris hati kat ayah... bukan bermakna dia tak sygkan ayah dia...
Doakan semoga dia dilembutkan hati...

Kak Lady said...

Salam kenal untuk umie...

Bila bulan puasa memang kita akan teringat pada anak2 yang tak bersama....macam kak lady...anak sulong tu duduk dirumah sewa bersama kawan2...sebab kolejnya dekat situ. Jadi bila makan teringat pada dia...sebab cuma dia aje yang takde...selalunya kalau puasa dia akan balik bila takde kerja utk dibuat pada hujung minggu...

Khare tu rasanya macam munir...kuat memberontak...tapi dlm diam...sebab dia takut kat ayah dia...tapi alhamdulillah sekarang bila kami dah duduk sendiri...dia dah okay...banyak dah perubahannya

umie said...

Salam kenal buat kak lady...
Terima kasih kerana luangkan masa, menjenguk kat sini..

umie akan tetap singgah ke blog kak lady sbb macam2 ada kat sana...

Rajin kak lady