Wednesday, September 26, 2007

PELIK-PELIK...
Umie dah masuk kali ke-3 dapat email bergambar tentang kejatuhan
helicopter NURI tempoh hari...
setiap kali, selepas umie tgk lebih2 kurang... terus delete..Tapi tadi ni, umie buka satu persatu... memang teramat kesian bila tenguk mayat2 yg dah membengkak dan beru**t (tak tergamak nak sebut sbb kesian sgt2).Bila di amati lagi, terdapat 2 buah motosikal berwarna biru dan merah,,,, ada cable computer, dan barang2 lain... bertaburan...
Tapi macamna boleh helicopter bawa barang2 berat saperti tu erk..??
macam bawa barang nak pindah rumah..
Lepas tu.. umie fikir lagi.. Pak NAjib kata,
Nuri masih boleh digunakan... dan selamat. Makanya.. siapa yg bersalah?? Nuri atau manusia yg membuat kesilapan...? Nuri dah ramai mengorbankan anggotanya...
Ada orang kata, mereka meninggal sebab tertindih dgn barang2 berat...
Tapi pd umie tu mmg dah ajal dia dan tu hanya la penyebab kematian mereka.. Innalillah...
Makin lama makin banyak kejadian PELIK2...
DUnia dah ke penghujung...
Fangsi bumi pun dah berubah.RAsanya banyak benda2 pelik yg terjadi disekeliling kita... cuma kita tak perasan. Bukan budak kecik saja kena rogol, tapi ada seorg nenek yg sedang berteduh (hujan) kat tepi jalan pun pernah kena rogol .
Makin ramai haiwan yg bertopengkan manusia..Kita perlu berhati2 walau dimana kita berada... walaupun dalam rumah sekali pun... tak mungkin kita rasa selamat.
Jangan layankan juru2 jual yg menyapa kita atau mengetuk pintu pagar kita...
dalam dok menjual barang.. mana tau dia seorang penyanggak...
Itulah perubahan zaman... dulu manual, kini komputer. dulu pos surat, kini email atau SMS,,,, zaman teknologi yg makin canggih....
zaman IT..segala2nya berubah...

4 comments:

OndeOnde said...

Umie, saya tak sure umie dapat gambar yang macam mana, saya pun pernah dapat jugak tapi according my fren yang pernah kerja dengan tudm (baruuuuu jer resign) - dia ni pangkat kapten and he's a pilot - dia cakap jgn percaya sgt gambar2 tu sebab may be tak betul, maknanya di ambil daripada incident nuri tempuhari...wallahu'allam

pasal pangsi bumi dah berubah tu memang betul semua angkara manusia, tengok aje masalah global warming...ice kat kutub pun dah mencair..macam the other day, saya tengok national geographic featuring global warming issue; contoh satu tempat di alaska, bilangan rusa or gazelle dah berkurangan - ada satu puak yang tinggal kat situ dan gazelle ni jadi makanan ruji diaorang..apa kaitan global warming dgn gazelle ni kan? they explained, ais cair jadi kawasan ragut dah banjir, banyak nyamuk membiak dan serang gazelle so binatang2 ni tak dapat makan dgn sempurna - tak cukup zat, maka depa tak membiak dengan banyak - jadi kitaran makanan dan cuaca tu berpusing2...melibatkan semua penduduk bumi...banyak lagi lah contoh lain featured in the program..takut jadinya.

umie said...

Onde...
Umie pun tak pasti sama ada pict tu betul ke idak... mmg ada beberapa org penyelamat dalam gambar tu... apa pun kita tunggu je apa punca kemalangan tu..

Pasal Pangsi buni tu...
Kita bukan setakat takut saja, tapi hati kita mejadi sayu.... apa akan jadi 5 atau 10 tahun akan dtg,,, kalau kita tgk national geographic featuring global warming,,,kesian kat binatang2 yg makin pupus kerana kekurangan makanan.... penduduk pun akan terancam dgn hasil bumi yg berkurangan dan ancaman cuaca yg tak menentu.. nak makan apa ..??uwwaaa takutnya.....

onde... entry yg lepas umie dah comments, tapi bila umie view new entry... terdelete yg lama..

*umie vateran yg baru belajaq, so banyak lagi yg umie perlu pelajari..*

-ctz- said...

Ummie sayang...
Awat nieh cita pasai menda sedih nieh??? :(
CT kat ofis nieh.. kunun nak mai buat assignment, tapi, awat tatau? sakit pala... huhu~

umie said...

ct.. hugh

Sedih sbb macam2 berlaku di zaman sekarang ni...
Pagi tadi ni.. masa lepas makan sahur terus buat keje2 rumah, dok cuci kain baju... bila umie keluaq nak sidai kain...(6.00pgi) tgk sekumpulan remaja dok lepak2 kat padang depan rumah berkapel2... sampai hari siang... ghisau dgn keadaan sekarang ni..

Sat gie nak pi CAREFOUR wangsamaju.. ct nak ikut sama ka?? hehehe Illy nak belanje umie baju raya.... ahaks..