Tuesday, October 02, 2007

Salam Ramadan yg ke- 20.

Hari ni masuk hari ke-2 kak Illy kerja di Shah Alam.
Maka bertambah jauh la perjalanannya. Tapi kak Illy tak kesah pun.... aku juga tak kesah sbb dia dah dilantik ke jawatan tetap. Syukur alhamdulillah..

Kak Illy kata nak belanje makan utk kawan2 di office lama masa bulan puasa ni... Umie kata, bagus le.. sebab bersedekah di bulan Ramadan ni, pahala kita sama dgn puasa kita dalam sehari. Kak Illy cadang nak bungkus jer sebab lebih mudah. Insyaalah planning kak Illy tertunai.

Hari ni juga umie kena keluar rumah pukul 6.00 pagi...sampai office sebelum pukul 7.00 pagi... Kak Illy sampai bus stop kerinci dalam pukul 6.30 pagi,, kesian juga umie tgk dia... bukan nya apa.. sebab nak adjust time berapa jam perjalanan dia dri rumah(gombak) ke Shah Alam.

Dulu dia boleh jalan lenggang lengguk dgn kasut tumit tinggi dia... dgn handbag kecik dia.. Tapi sekarang dia kena bawa bag extra. umie tgk dia bawa bag sandang belakang macam bag budak2 sekolah pulak... dia bawa botol air utk dia berbuka puasa dalam bas.... katanya, pastu dia bawa telekong utk senang dia nak singgah kat mana2 surau. Semalam dia sempat solat di KL Sentral. Dari KL Sentral dia naik komuter ke station Sentol dan ayah dia dah tunggu kat sana... Doa umie hanya dia selamat dalam perjalanan pergi dan balik.

Ada lagi 10 hari nak RAYA.... apa pun umie tak siap. Baju kurung ada la 4 pasang termasuk yg Kak Illy belikan hari tu... Langsir tak payah nak ganti dah masuk 3 tahun, bukan apa... sebab malas nak menjahitnya lagi pun masih elok lagi.... Kueh raya order dri jiran yg memang dia niaga kueh raya setiap tahun. Paling2 pun umie nak buat rempeyek, tu mmg tiap tahun tak tinggal. Duit Raya utk anak2 buah dah siap tukar singet2 semua.. cukup la rm200. Yang tahun lepas pun ada baki lagi siap dlm envelop tak buka masih tersimpan... Kerepek2 dah umie suruh adik kat kampung orderkan... Kacang2 umie order dri kawan kat Office.

Letih juga otak dok memikir.... Apa pun RAya tetap Raya...
Dalam kecerian kita utk menyambut Hari RAya... kita kena ingat juga... ramai Insan2 yg tak bernasib baik di luar sana, dalam kesedihan

Kerja2 dah tak banyak... Aku Legaa bangget sih...... ada la satu prog tu nak kena siap... Solat Aidilfitri dari Mekah..... minggu depan aku plan pasti siap...
umie cuti dri 11.10 - 19/10.....

6 comments:

pB said...

Salam Ummie ....

Dari Gombak ke Shah Alam.
Mak datok , jauh nyerrrrr ....

Insyaallah Kak Illy akan selamat.

pB pun tak der lah beria sangat nak raya nie.
Dah tua kot ...

ALhamdulillah baju baju anak dara dah siap.
baju kurung nenek kat kelantan yang jahit.
biskut , sabtu lepas ada la buat , tapi dpt ciput jer. tengok semlm , satu balang tu dah tinggal separuh.

nampak gaya, kena pergi carik jugak kat kompleks PKNS tu ...

umie said...

Salam juga utk pb...

Memang jauh... umie ingat nak suruh dia cari bilik sewa kat area2 yg berdekatan, kongsi dgn kawan2 ke....
sabtu ni pb kena buat kueh 2 balang, satu utk raya.. satu utk sebelum raya.. hehehe,,, biar la depa makan... kita buat pun utk depa jugak....
pb raya mana tahun ni...?

Aleeya said...

Wslm..Kak umie..beraya balik mana?jemput la dtg beraya umah mentua alya nnt okay..

take care

umie said...

Alya..
umie nak balik muo dulu... balik dgn anak2, hubby biasa la.. balik 1st raya, lepas buka puasa tu.. umie balik ke yong peng rumah Ibu Mertua ku...

WAN ZUHA ISHAK said...

Kesiannya... Tak penat ke ulang alik tu? Gerun plak dgr bawak beg galas pastu jln sorang2. Serammm...

umie said...

Salam wan zuha..
Buat masa ni Illy terpaksa ulang alik dri rumah ke Shah Alam.. hari2 buka puasa dalam train...minum air jer..Dia naik bas dari station kerinci dgn kawan dia sama office... balik pun sama... ada kawan ok jugak...