Thursday, October 04, 2007

22 Ramadan...

"Along.. tolong hantar mak kat station PUTRA kerinci pukul 3.45 yer.." Along jawap oker jer.. Biasanya umie akan balik sama dgn Along dalam pukul 5.30 ptg. Tapi...
Semalam terasa nak balik dri office awal. LAgi pun keje2 utk persiapan siaran Aidilfitri dah hampir selesai. Adalah sikit2.

HAti umie terasa rindu sangat kat rumah... hehehe rumah pun kita boleh rindu2 erk... apa lagi kat penghuni2 rumah yg kita sayangi.... tu la kan.. makin berusia ni.. makin banyak kenangan manis yg kita dah lalui... dan semakin banyak la kita terasa rindunya... kat keluarga kita, sama yg jauh atau yg dekat... kat kawan2... kawan lama juga kawan2 baru.... kat jiran2 kita juga.. jiran juga adalah sebahagian dari ahli keluarga kita yang terdekat.Dan berbaik2 dgn jiran adalah digalakan...

Umie selalu teringat pesanan arwah IBU.... selalu dia berpesan... "Berbaik2 lah dengan Jiran tetanga kita... susah senang ada tempat kita nak ngadu.." (masa tu umie baru berusia awal20an) baru nak belajar hidup berkeluarga.

Masa umie dalam train syahmie call kata "Mak... komputer tetiber meletup2.... amie kena shot letrik.... kat mouse..." umie jawap... ok.. mak nak sampai rumah dah...

Sampai rumah, syahmie kata dua2 komputer dah tak boleh "ON" . Tak per la.. nanti suruh Abg Long tgk2 sebab apa jdi mcm tu..

Lepas solat Asar, umie pun gesa2 la keluarkan ikan dan apa2 jer la... untuk masak berbuka.. sambil2 tu.. dok masukan kain baju dlm mesen basuh... lipat kain2 yg dah kering... Bila buka ekon nak bgi sejuk sikit badan ni.....tak boleh ON juga.....

Rupanya satu block rumah kami kena eletrik shock, sebab rumah tepi hujung sekali tengah renovation, ntah mcmana agaknya wireman tu buat keje....? sampai jdi mcm tu sekali....

Jiran sebelah rumah mengalami kerosakan komputer, lat top dan econ. Sorang jiran tu yg tengah buat cookies untuk tempahan raya, rosak kat main swiss... (taktau nak sebut nama apa)
Kesian dia sbb mlm tu dia nak hantar kueh2 ke pelanggan di UIAM...
Sebelah lagi sorang tu... rosak Astro recorder. peti ais dah kipas angin silling....

Malam tadi kami dok la bincang2 dgn jiran tetanga... nak atasi masalah masing2... Erm... masing2 kena mintak ganti rugi... banyak juga tu... kalau tak nak bayar ganti rugi kami... kami akan buat report kat TNB, lepas tu Bomba dan juga Majlis perbandaran Selayang... Sebab apa,,,, sebab dia buat renovation tu menyalahi undang2... batu2 dan juga pasir telah menutupi longkang kami... jadiknya, nyamok bertambah banyak ... Pastu... Pili Bomba juga tertimbus... kalau la jdi kebakaran semalm... mana la nak korek Pili Bomba yg dah tenggelam tu... Pastu.. pemasangan wire kat rumah tu mungkin ada kesilapan.... kalau tak.. tak kan boleh jadi mcm tu.... Bila kami persoalkan pasal masalh2 tu.. kontaktor tu jawap... semua tak ada masalah... ada2 je la yg depa jawap... makanya.. kami terus diam le... yer ler.. waktu2 pagi kebanyakannya suri2 rumahtangga,,,, mana ada org laki2... masing2 kerja.. Pagi ni masing2 nak jumpa kontraktor ajak berbincang.... tatau la apa citer seterusnya...

Sunyi le buat sementara ni sebab PC dah rosak.... anak2 pun dah mula boring sebab tak boleh nak online.... sabar jer la.... di bulan RAmadan ni....tingkatkan amalan2 di bulan Mulia ni....

12 comments:

pB said...

Salam Ummie

Teruk jugak kerosakan yang Ummi n jiran Ummie hadapi.

pB harap semua kerosakan itu dapat diganti dan jiran yang menyebabkan kesusahan itu akan bertanggungjawab.

OndeOnde said...

umie and jiran2 kenalah make sure yang contractor AKAN bayar gantirugi! jangan dia lari karang dah lah..

rasanya kegembiraan parents ni bila anak2 yang dah habis belajar mula bekerja kan? tahniah kak Illy dah depat jawatan tetap..bila pulak nak makan nasik minyak tu? hehehehe

umie said...

Salam pb..
Harap2 mcm tu la... dapat ganti balik apa yg dah rosak.. Bukan sikit tu... satu blok ada 9 buah rumah... tu tak tau lagi jiran2 yg dok hujung sana...

umie said...

Onde..
Kalau dia tak nak bertanggungjawap atas semua kerosakan tu... kami ramai2 nak CEKAK kolar baju dia... hehehe....
Bila anak2 dah kerja rasa lega.. dan kita akan tumpukan anak2 yg masih study lagi.. Hehehe Along dulu mkn nasik minyak.. hehe insyaalah tahun depan...nanti umie jemput kenduri.. dtg, jgn tak dtg...

WAN ZUHA ISHAK said...

Salam Ume,

Adoi!!! Dekat2 nak raya memacam hal jadi. Takpe mintak aje ganti rugi tu coz menyusahkan jiran2 lain.

OndeOnde said...

insyaAllah kami datang Umie! ;)

-ctz- said...

Salam Ummie yang slalu dalam ingatan ct...
Maafkan ct ya ummie.. lately nieh ct bz sangat.. Dengan anak menakan baru, dengan preparation nak raya, majlis berbuka sana sini, itu ini.. ntah apa2 la ct nieh... :)
hari tu kan ummie, abang misai lentang tuh sms ct.. ct geram sangat sebab dulu byk kali ct sms dia, dia tak reply. Paih tu kan mie, dengan kejamnya ct reply kat dia "NI SAPA?"
Hahahahaha... Kijam no? dia tak reply... syiann.. sentap kot???
Ummie...
bila nak turun mai alostaq???
Ct slalu rindu ummie....

umie said...

Wan Zuha,
Tu la dugaan masa puasa... depa tak nak ganti kerosakan semua tu... tapi kami dah pakat ke kedai TNB buat report dan beri senarai barang2 yg dah rosak tu.... Biar le.. tu antara kontraktar dgn TNB selesaikan..

umie said...

Ondeonde..
Terima kasih na...

umie said...

Salam ingatan utk ct juga...
nanti ct dtg KL call la umie.. kita boleh jumpak2 kat amcorp mall...
Hehehe kelakar ct ni dok buat si abg misai melintang tu... Sentap la kot.. hihihi
Ampon ya abg Jamel...
Insyaalah umie dgn keluarga akan sampai juga nanti....

LADY^DI said...

Assalamualaikum Kak Yong,
D simpati dgn apa yg berlaku kat akak N jiran2 ...dkt2 nak raya plak 2..ishhh dugaan tul.

D harap semuanya akan dpt di selesaikan secepat mungkin. Raya tahun nie D kat Brunei je...D tak reti bawak baby kecik gie umah mentua kat semenanjung tu. Nasib hubby memahami situasi.

Apa pun d harap minggu terakhir ramadhan ini membawa seribu rahmat buat kita semua. Salam ambang Aidilfitri buat akak sekeluarga. Maaf zahir & batin. Sayang selalu dari kejauhan

LADY^DI

umie said...

Salam rindu untuk Lady^D
waalaikumsalam...
Tq singgah blog kak yong ni.
Ye D.. dugaan Ramadan semua tu..

Baby tentu dah besar kan... nanti post2 la gambar baby D tu... nak tgh sangat2.. tentu comel mcm ibunya..

Tahun depan kena la bawa baby beraya dgn TOK dia kat semenanjung pulak... seronok tau kat sini.

Salam Aidilfitri juga buat D sekeluarga yg kak yong sayangi..