Wednesday, August 15, 2007

PERINGATAN UTK SEMUA

KKringngggg.. KrIInnggggggggggg..
umie : Ellow....
k.Illy : ello ma... illy ni..
Umie : yer illy... knape?? kat mana... (cuak je aku sbb appear no lain kat hp umie)
k.Illy : ma.. beg Illy hilang.. Illy kat KL Sentral ni..
umie : Aikss... hilang kat mana?
k.Illy : Illy tengah solat, pastu siap2 solat je.. Illy tgk beg Illy dah tak der...
umie : dalam beg ada apa?? banyak ke duit....
k.Illy : Duit tak la banyak... tapi ada gelang kristal 3 utas baru ambik dri kawan, ada blouse baru beli tadi ni... pastu dokumen2 semua habis le....
umie : Dah,, dah.... balik cepat.. Ehh... ada duit ke tak ni?k.
Illy: Ada sikit.. ok.. mak ambik Illy kat terminal putra yer...

Termenung aku kejapan... aku cuba call hp kak illy.... mula2 mmg tak angkat.. ada la 10 kali aku call.. baru dia nak angkat... tu pun slow je suara dia... dalam hati aku berkata "NAK MAM. P u. SSS APA BUDAK NI" . mmg le aku geram sgt... kalau dapat mmg aku humban dalam buangan sampah kat JINJANG.... huh...!

umie : ello...!
pencuri : ello (pelan je)
umie : ehhh..! pencuri... bagi balik beg aku tu...
pencuri : bagi no pin bank... saya nak ambik rm200 jer.. lepas tu saya akan pulangkan beg dan semua dokumen dan barang2 yg ada dalam beg ni...
umie :ello... banyak lawa muka awak..!! awak jgn kurang ajo dgn aku yer... awak buat la keje2 yg halal... mcm tak ada keje lain... JADIK PENCURIKkk...!!

terus umie letak fon...Nak bgi cool kejap... tapi rasa tak puas hati lagi... ee geram sungguh.. PEREMPUAN pulak tu... tapi kalau Jantan takut juga nak marah2 dia... mana la tau... IC ada dalam bag , dia boleh carik alamat rumah kita..

Umie : ellow ... ellow...
Pencurik : Boleh tak bgi no pin bank?? saya janji nak ambik rm200 jer... saya janji sya akan letakan bag dgn barang2 semua ni.. kat Balai Polis.....
UMie : Ehh... awak ingat sya percaya ke dgn cakap awak... dah mmg suka menipu...
Pencuri : Yer.. saya tak tipu la... kalau awk tak nak bgi no pin bank... saya akan jual handphone ni...
Umie : Ini MAK tuan punya bag yg awak dah curi tu... mana la aku tau no pin bank dia... budusss..!! awak tau tak.. anak auntie nak balik rumah pun tak ada duit... awk dah ambik semua duit dia..
Pencuri : Saya perlukan 200 jer auntie... saya dgn adik ssya ada masalah dgn ALONG... rabu ni saya kena bayar hutang saya..
Umie : Awak ingat aku percaya ke dgn awak,,,, awak jgn tutup HP ni dulu... aku tgh tunggu anak aku sampai umah... ayah dia tgh ambik kat sana... jgn sekali2 off kan HP... paham..!!
Pencuri : Ok.. saya on HP sampai pukul 10.00 lepas tu sya terpaksa tutup HP ni...

Iskkk.... kuang ajaq punya pencurik...Panas sungguh hati umie masa tu... tapi sekurang2nya puas hati dapat marah2 kat dia...Lebih kurang pukul 7.00 ptg.. K. Illy dah sampai Terminal Putra... aku perati dia dri jauh.. monyokk je muka dia.. hidung merah, mata berair... umie tau dia tgh sedih... Masuk jer dalam kete.. terus je dia teresak2... umie biarkan je dia menangis puas2... biar dia lepaskan kemarahan dia...Umie tenangkan hati dia,

Anggaplah semua tu bukan rezeki Illy... Nasib baik Illy tak kena ragut... kalau kena ragut lagi awak sakit... barang2 hilang, nyawa kita belun tentu lagi selamat.... silap2 nyawa melayang... Illy tgk je la sekarang ni mcm2 berlaku kejadian ragut... jdi, Illy anggap jer la awak bernasib baik....

Illy tau tu.. tapi kenangkan Gelang kristal yg baru Illy ambik dri kawan tadi... rasa terkilan sangat2. Illy kirim kat kawan yg baru balik dari Sabah... ada 3 utas... satu utk Illy, satu mak punya... yg satu lagi utk MAK best fren Illy.... 3 utas dalam RM115.00 kalau kat KL tak dapat harga tu... Mak punya harga lebih sikit sbb ada 2 layers.. pink kaler.... (dia tau selera aku)

Ehh.. Mak best fren..?? laki ke pompuan?? Sengeh je dia...
Itu semua satu pengajaran utk kita semua...
Pencuri ni.. kalau dah niat mencuri.. tak kira kat mana dia akan mencuri.. walaupun di rumah2 Allah.... Masjid ke.. Surau ke...
Sekurang2nya kak Illy tak akan lalai lagi lepas ini... Dia ingat dia masih student agaknya... sbb tu dia buat tak kesah. Student mana boleh bawa duit banyak2,,,, cukup2 utk belanje jer... Bila dah kerja dan ada duit sendiri... baru dia tau.. bukan senang nak senang...

wassalam..

10 comments:

rad said...

Umie,
Hajat di hati nak komen entry pasal DIO tu tapi bila baca yg terkini - hati saya pun panas jadinya. Boleh pulak si pencuri zaman lani nak demand mcm2? Boleh percaya ke klu bagi PIN dia cuma ambik 200 je? Dah la perempuan, Islam pulak tu (ambik dalam surau kan)! Boleh pulak dia berhutang dgn Along kita pulak nak selesaikan?
Isy, saya tak kesian langsung dgn org mcm tu..
BTW, apa kesudahan tindakan yg diambil? Leceh jugak sebenarnya klu hilang beg/purse with all the documents - tapi klu ikut kehendak dia...ibarat ditelan mati amk diluah mati bapak ni.
-rad yang mudah mesra? ahaks!-

raggedyanne said...

salam! 1st time komen kat sini. hati jadi panas jer bila baca. anne pun, bag tak pernah lagi kena curi, tapi hp dah kena 2 kali. kesian illy! harap2 pencuri tu dpt balasan 'cash' yg setimpal!

umie said...

Rad...
Memang tak sangka umie call HP Illy dia nak jwp... nasib baik dia jwp.. (puas hati dpt hentam dia) HP Illy tu belum sebulan dia guna... HAdiah ayah dia.. sbb cemerlang Final year...
Yer Rad,,,sampai jam12.00 mlm baru selesai semuanya...kalau IC hilang tak payah buat report, tapi driving licence kita kena buat report. Tapi sebaiknya kita kena buat report polis sbb sekurang2nya.. polis akan buat pemantauan kat area tu... Polis kata.. yg paling ramai hilang barang di area surau KL Sentral dgn surau midvalley..
So.. kita kena berhati2..

Dgn Rad, jumpa selalu pun tak pe... sbb banyak modal nak citer..
ahaks..

umie said...

Salam raggedyanne...
TQ cmments..
Memang panas anne, masa umie call si Pencurik tu naik hangenn seluruh badan... umie suruh dia dtg umah je.. nak bgi dia rm200 cash... tapi dia kata, dia tak boleh jumpa sapa2... eee geramnya....

Semuga Tuhan akan balas apa yg dia dah lakukan...

WAN ZUHA ISHAK said...

Adoi!!! Apa2 pun yg paling leceh tu dokumen2 penting hilang. Kan? Sabar aje ngan qada dan qadar. Benda dah jadi, tak boleh nak buat apa2 kecuali lebih berhati hati masa akan datang

Wan Zuha a.k.a
Isma Nadia

umie said...

wan Zuha..
Betul tu.. yang paling leceh sekali bila dokumen2 yg hilang.. makan masa nak berurusan dgn jab.pendaftaran dan JPJ...(seharian baru siap)

yer wan, itu satu peringatan buat kita semua...

OndeOnde said...

Salam Umie, Onde-onde in the house ni..first time jejak kemari ni..Masa kat Darul Izzah tempohari tak kesempatan nak sembang panjang2..segan pun ada..kita pemalu - heheheh..

anyway, saya pernah jugak hilang purse pun dalam surau - tinggal sebab nak pi ambik wudhu' masa tu naive jer sbb ingatkan dalam surau tak ada orang nak ambik..kesian anak Umie, tak apalah dah bukan rezki, nak buat camana? kalau kita sabar insyaAllah Tuhan ganti dengan yang lebih baik.

umie said...

Salam Onde-Onde..
Hari tu mmg masing2 segan.... tapi umie ni malu2 kucin... kalau dah kenal, mesra .. gitu..!! hehehe
Dia pun dah okey sekarang.. Insyaalah Tuhan akan bgi yg lebih dri apa yg dia dah hilang..
t/care onde,,, jumpa lgi

TOYOL_PEMALU said...

SALAM
SIANNYE KAT ANAK UMIE TUH....
TAPI NAK BUAT MCM MANE ..
DAH PERANGAI ORG MCM TU
BUKAN SENANG NAK UBAHKAN.....
N HAMPIR BOLEH KITE CKP SIKAP ORG LAIN KITE MMG TAK BOLEH UBAH.......
APE2 PUN HANYE ORG TU JE YG BOLEH UBAH PERANGAI N NASIB DIA SENDIRI.....YG PALING BAEK SEKALI...KALAU ORG SUSAH NAK UBAH....PAYAH2 SANGAT KITE JE UBAH SIKAP...LAGI SENANGKAN HATI2 SLALU...TAPI ME MY SELF PUN TAK SETUJU MENCURI ATAU APE2 JE DLM RUMAH ALLAH MMG TAK PATUT BETUL...LAGI2 KITE MELAYU....DAH LE MELAYU + ISLAM LAGI....= BURUK SIOT PERANGAI MCM TUH.......SIKIT MALU PUN TADAK HERAN....
MUNGKIN TU LAH KOT DILEMA MANUSIA ZAMAN SEKARANG.......MALU DAH TAKDAK......TU YG JADI MCM2 DAH...TGK JE DLM WEB2 MCM2 ADA LA...RASENYE SUME ORG TAU...TAPI NOW LAGI HEBAT....PERHATIKAN KALAU KAT DLM MYSPACE KE FRIENDSTER....BANYAK YG PELIK2....HEM TAK TAU LAH .....NAK CKP BANYAK PUN TAK GUNA CEQQ PUN BUKANNYA BAEK PUNGGGG HEHEHEHE...TAPI TAK LA MENCURI YE TAK....

TOYOL_PEMALU said...

eh lupelah thanks ya kak yong kasi aidi blog nih boleh gak bace....salam