Tuesday, October 23, 2007

SATU HARI DI HARI RAYA

Hari ni umie cuti lagi.
Semalam dah kerja... Tapi masih dalam mood Raya. Kawasan parking dah di pasang kemah utk sambutan hari raya Jabatan/Kementerian. Jadinya hari ni memang MALAS nak pi keje... suka2 je MALAS erk.... Pagi2 umie dah call BOSS kata tak sihat. Memang tak sihat sbb kepenatan tambah cuaca sekarang ni yg tak menentu... kejap hujan... kejap panas.. Bila badan kurang sihat, jadik la MALAS nak keluar ke office. (mcm ni la org yg dah berusia lanjut)

Sambutan Aidilfitri tahun ni sama dengan tahun2 lepas. Cuma Kak Long tak dapat bersama2 beraya dgn kami semua. Kesian dia sebab terpaksa berhari raya di wad hospital. 3 hari sebelum Aidilfitri, suami kak Long tetiber pening dan muntah2.... Kak Long panggil jiran utk bawa Abg Long ke klinik, tapi Doktor kata suruh bawa terus ke Hospital. Rupanya BP Abg LOng tertalu tinggi, sampai tak boleh nak buka mata... kesian dia terlantar di hospital.

Raya ke- dua kami adik beradik melawat Abg Long di Hospital Kluang. Alhamdulillah dia dah beransur pulih, dan sekarang dia sudah berada di rumah...
Makanya umie tak ada menyimpan gambar kenangan dgn keluarga Kak Long.
Adik beradik seramai 8 orang dari 9 orang


Keluarga tercinta bersama ayahanda umie



Beratur untuk bermaaf2an (anak2 buah)










Keluarga sebelah HUbby





Mak Ayah mertua bersama anak2 dan menantu( hanya 6 beradik meninggal 2 orang, so tinggal 4 beradik)2 lagi beraya di rumah mertua masing


Umie dgn BIRAS2 (aku lah paling IRENG)

Nanti ada gambar lain umie akan display kat sini lagi...

21 comments:

Kak Lady said...

SELAMAT HARI RAYA UMIE...ramainya adik beradik...seronok kan? bila sesekali balik beraya & dapat jumpa adik beradik yang lain...

Semoga abang long tu akan segera sembuh...

LADY^DI said...

Salam Kak Yong..
Nampak meriah gak sambutan raya akak thn nie yekk walaupun Kak Long akak tidak dpt bersama akak sekeluarga. D harap abg long akak beransur sembuh AMINNN..AMIN..AMINN

Wassalam
LADY^DI
Brunei Darussalam

WAN ZUHA ISHAK said...

Ehehe... Bab malas nak pegi keje lepas cuti panjang tu memang masalah utama zuha. Mood bercuti tu memang susah nak buang. Adesss

-zuha-

umie said...

kak lady...
Tiap2 tahun memang seronok, cuma tahun ni jer agak suram, Alhamdulillah Abg Long dah bertambah sihat sekarang. Ada 9 beradik,, 7 perempuan...2 Laki2 tapi menantu perempuan ada 3,, ahaks... rezeki dia..

umie said...

Lady^D...
Terima kasih atas doa dan Abg Long bertambah sihat sekarang.

umie said...

Wan Zuha...
Alahai .. rasanya esok pun malas nak pi keje jugak... ahaks.. penyakit apa ntahnya penyakit MALAS la kan... hehehe

idham said...

:) umie...meriah ...best...seronok tenguk ramai2 keluarga bersama dan ceria ceria...senyuman berseri bagai bunga kembang di taman...dan paling nostalgia tenguk gambar bersalaman cium tangan tu....adeshhh...rindukan ibu bapa yang telah tiada...tersentuh jiwa kelana ini...huhuhu

semoga abg long cepat sembuh...doa dari kami.

gambar femili umie....cukup ceria!

eh, makin 'mewah' hehehe..:P

kan dinda ct kan...*nyet mata kat ct*

idham@jd_cool

umie said...

Ariff,
;-) Dalam ceria kami mengingati yg telah tiada... Kalau dulu ayah dgn ibu akan duduk bersebelahan... anak2 dan menantu dan juga cucu2 akan bersalam2an bermaaf2an... Tapi IBU tetap dlm kenangan,,, terasa amat kehilangan bila menjelangan hari raya, Kita tak tau apa yang ayah kita rasai bila ketiadaan ibu kita...

Eehh,,, nampak mewah ke erk..??? umie mcm biasa je ... tak mewah cuma alar2 kadar jer... hihihi :P

ct.. tgk kanda nie... nakai tak habih2....

Aleeya said...

Kak Umie,

Selamat Ari raya..nampak meriah n bahagia je semua! aritu tak sempat nak ke umah la kak umie, raya ke 2 tu ..malamnye dah betolak balik perak..

umie said...

Aleeya,
Selamat Hari Raya juga buat ALeeya dan hubby...

Akak umie bertolak dri KL 1st Raya selepas subuh, dan sampai muar jam 8.30 pagi dan hubby dan anak2 terus ke masjid solat aidilfitri.

Belah ptg nya kak umie ke yong peng rumah mak mentua pulak,,, mmg tak sempat nak dtg beraya pun...

Aleeya bgi no fon kat akak dlm ym erk.. no fon dah banyak hilang sebab HP hilang.

Harap leeya dan baby sihat selalu... sila dtg ke rumah akak raya nie...

Aleeya said...

Kak Umie wat open house ke raya ni hehehe, nnt leya mesej no hp..

umie said...

Leeya..
Rumah akak sentiasa terbuka utk sesiapa saja... jemput2 la dtg umah minggu ni (ahad), nak masak mee bandung Muo...sms akak jer ... akak masih guna no lama lagi...019- 28691XX

OndeOnde said...

seronok tengok gambar family umie dan husband/...seronok kan kalau adik beradik pakat2 balik...

nanti2 lagi meriah bila yang remaja2 tu beranak-pinak..

pssstt..ireng tu apa maknanya tu umie?

umie said...

Ondeonde..
mmg tiap2 tahun seronok bila kita org berkumpul... sementara masih ada ayah,,, kita wajib jenguk dia.. nak hiburkan hati ayah bila lagi.. yer tak??dulu masa arwah mak umie masih ada.. tersangat la meriahnya... kebetulan tahun ni masing2 turn beraya kat kg umie,,,

IRENG tu dalam bahasa jawa,, maknanya HITAM hihiihi..

-ctz- said...

ummie sayang...
meriahnya suasana hari raya di tempat ummie.. eheh ct lupa tanya, pakyong kampung dia kat mana ek?
sorry pakyong naaaaa...
abour ur abanglong, ct pun doakan dia segera sembuh...
kanda ct tu memang aaaa.. notty manjang :P
isshh.. rindu plak :) mwahz

nafie said...

hai

nafie said...

Hai Mei...!
Kalau nak rasa lemang langat dicicah dengan rendang negeri, raya nie jemput ler mie sekeluarga datang ke rumah kami Hulu Langa..

Salam ingatan aidifitri dari kami sekeluarga.

umie said...

ct...
salam ingatan dan sayang buat ct & Family.
Alhamdulillah kami adik beradik masih bersepakat, tu yang seronoknya..
Hehehe ct, PakYong kg johor jugak kat yong peng.. ct tau ka...

Mekasih atas doa ct buat abg long umie tu...

umie said...

Hye Hj Hanafie..
Salam... ada lagi ka lemang hulu Langat,,, mmg sedap makan lemang dgn rendang,,,,
Ehh.. nanti kalau saya dah tinggal kat Langat, sekampong la kita yer... boleh la pekena teh tarik kat gerai depan umah umie tu....

kita tubuhkan group pesara kat LANGAT... :P

blackpurple @ jowopinter said...

Salam Lebaran.

Trimas mampir di blog saya yang versi Jawa itu ekk..... Bukan sekapallah, tapi setongkang...he he he..

umie said...

blackpurple...
mekasih... sama2...

Umie kalau ke blog jawa tu.. sukanya dengar lagu kempling,,, sampai dah nak hafal pulak lagu itu...
Satu lagi.. nasik ambeng tu... kalau balik ke yong peng pasti akan singgah ke hentian PAGOH,,, sebab kat sana ada siap jual nasik ambeng... pergh... sedapnya..