Thursday, November 01, 2007

KONVOKESYEN KAK ILLY

Semalam 31 Okt. 2007 kak illy konvokesyen.
Aku kena la masuk tido awal sikit sebab nak bertolak dari rumah dalam pukul 5.00 pagi.
Pukul 4.00 pagi dah terjaga... rasa macam bangun nak makan sahur bulan puasa pulak.
Lebih kurang pukul 4.50 umie dgn hubby bertolak dri rumah.... awal sungguh la pulak... Dalam 2 setengah jam sampai la nanti... ke Sabak Bernam.

Berhenti waktu masuk solat subuh di masjid Sekinchan. Terasa hening dan tenang bila solat subuh di masjid, rupanya.. maklumlah kebiasaannya solat subuh di rumah saja.... Insyaalah akan ke masjid berdekatan... waktu subuh lagi selepas ini.

Dalam pukul 7.20 pagi umie dah sampai di Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam... Kawasan perkampungan yang aman... dgn keluasan hampir 100 hektar, yang siap di bena sepenuhnya pada tahun 2004, bersebelahan dgn Sekolah Intergrasi, ILDAS dan Pusat Latihan Acc.

KENANGAN

Pict masa hari terakhir kak illy di Politeknik di Sabak Bernam

Suasana yang tenang dan damai setenang air tasik...

Semalam, kedatangan aku membawa sejambak roses orange dan putih..tanda penghargaan utk anak perempuan aku yg telah menamatkan pengajian Diploma Kejuruteraan Eletronik komputer

Beratur sebelum naik ke pentas

Lepas selesai semua, kak Illy kata, nanti nak naik

stage lagi sekali, tapi nak pakai "TOPI SEGI EMPAT"

alhamdulillah masih ada semangat nak belajar.


Kongsi kegembiraan bersama teman-teman


Dgn ayahanda

Jurugambar profesional, makanya... jadi la sekeping gambar yang siap ada effect sekali...cantekkk juga na.. hahaha..malas aku nak layan dgn gambar ni.. tapi aku kena juga la post kat sini sbb aku tak ada gambo lain.. kecuali yang INI.

Lebih kurang pukul 7.30 mlm baru umie sampai rumah... Adehhh penat sungguh. Penat sebab dok menyinggah banyak tempat. Hari tu, umie seronok sebab dapat menunaikan solat di 3 buah masjid. Subuh di Masjid Sekinchan, Zohor di Masjid Sg. Besar, Asar di masjid UNISEL Btg Berjuntai menjengguk anak ke tiga yg study kat sana...

Harap2 dia dalam keadaan selamat sentiasa... insyaalah...

23 comments:

OndeOnde said...

congratulations untuk kak illy!
seronok sebenarnya kalau jalan2 ke kuala selangor tu macam tenang je kan? banyak kawasan hijau nak di pandang! kami kalau balik kuala kangsar lalu ikut jalan lama tu seronok, singgah beli buah dan kuih muih..sedap!

vogue jer gambar umie ngan spek ireng tu! :)

Kak Lady said...

Tahniah buat kak illy...tahniah juga pada ibunya...

umie said...

onde.. ;-)
Thanks,,, dulu umie selalu beli ikan fresh kat sabak... mmg seronok. Banyak jual buah kat tepi2 jalan... semua melayu yg niaga,,,pernah beli MENTARANg sekali,,, sedap juga di bakar... cicah dgn sos,

Hehehe....panas cuaca masa tu,,, kena la pakai spek ireng... hhihi dah pandai no omong jowo,,,

umie said...

Lady,
Terima kasih banyak2... dah lepas sikit tanggungjwp mak ayah,,,

MAMAMIA said...

Salam ziarah dari blog Kak Lady.

Tahniah utk Kak Illy. Lega Umie anak2 dah besar. Anak2 saya baru nak membesar. Jauh lagi perjalanan..

UncleJ said...

congrats to illy...dah dapat keje ke dia?
hr tu tak singgah bagan pasir beli ikan? tapi skrg ni kat situ harga ikan pun dah mahal jugak..tak berbaloi nak beli pun..
anyway thanks singgah blog saya..dtg lg nnt..kita nih sezaman umie..hehehe

OndeOnde said...

tu la dia, masa first time tengok tak tahu mentarang tu apa? then baru tahu sort of seafood..tapi masak dia tu macam mana? ada special ke cara masak mentarang tu?

omong jowo?
kih kih..sikit2 jer sebab kampung hubby ni boleh kata 100% jowo..biras pulak orang jawa klang..perkataan yg selalu dengar tu boleh lah tapi kalau cakap laju2 ampuuuuun..tak paham :)

LADY^DI said...

Salam kak...MWOAHZZZZ cket ahakss

Congrats 2 ur daughter convo.

Cheers
LADY^DI

arsaili said...

salam raya m bloghopping...wah tahniah..erkkk bagus gak gambo yg blurrr tuh..uhuhu

-ctz- said...

ummie..
cakap tahniah dekat kak illi naaaa..
dia still keja kat shalam tu ka? eehh.. shalam kan ummie???? :P

umie said...

mamamia..
TQ ziarah sini,
Dah besar2 lain pulak citerya mama... dulu2, umie pun macam mamamia jugak,,,, banyak dugaan membesarkan anak2 ni...

thanks mama...

umie said...

uncle J..
Mekasih lawat sini,
Tak singgah kat bagan pasir pun, sebab takut terlewat nak melawat anak yg sorang lagi.
barang2 ler ni dah naik harga kan.. gerai2 kat tepi jalan tu pun bukan murah... mahai jugak...

salam..

umie said...

Onde,
Mentarang tu,,, masa mula2 tgk tu, mmg tak berkenan je... selama 3th kak Illy kat sabak bernam, sekali tu la membelinya sebab nak rasa makan... boleh la... tapi tak boleh selalu kot.. dia ala2 mcm kerang juga... bentuk panjang warna keputihan..

o0oo.. ye ke.. ada org jawa kat sana juga..

umie said...

Lady^D,
Mwwahhhh.. juga buat D,
Tq bagi pihak kak Illy...



Uncle J,
Maaf lupa nak jwp pertanyan uncle tadi, kak Illy dah keje di area Shah Alam... alhamdulillah, dia tak sempat menganggur lepas habis study.

umie said...

arsaili,
Tq, TQ... jemput2 la datang lagi na... umie bru jenguk blog u tadi ni... best...! creatif.

umie said...

ct,
moahhs.. buat ct..
Mekasih na bgi pihak Illy...
Yer.. dia still keje sana lagi...
ct jdi na dtg KL 4 hb ni... jgn lupa na... calling2..

Aleeya said...

Tahniah kak umie, tentu best kan sempat menikmati sama kejayaan anak2..

umie said...

Aleeya,
Tq juga...
Alhamdulillah...
leeya dah cuti ke belom...?? kak umie dok tunggu leeya dpt baby ni... tumpang gumbira jugak... nanti habaq la na kalau dah ada baby.... umie doakan selamat semuanya... insyaalah..

Onde,
anak umie Along pernah makan di perlis MENTARANG tu... depa bakaq, so... umie ikut je la mcm Along... bakaq pastu mkn dgn sos buat sendiri... ala2 sos tahu sumbat jer.. hehehe

Aleeya said...

Blum lagi bersalin kak umie,tappi dah start cuti..minggu dpn cukup 38 minggu, tapi sehari dua ni ade braxton hicks contractions tapi tak kerap..doc kata klo kerap terus gi spital..doa2 la smua selamat ok..

umie said...

Aleeya..
Dah dekat tu kot...
Jangan risau2... buat relek yer... seronok tau lepas tu... nampak muka baby,,, lupa sakit2 semua tu..

umie doakan semua selamat... amin..

WAN ZUHA ISHAK said...

Tahniah utk Kak Illy. Alhamdulillah semuanya dah selamat. Tahniah untuk Umie dan Pak Yong :-)

umie said...

Wan Zuha,
tq so much.... umie dah sampaikan semua ucap tahniah dri kawan2 umie kat dia.... kak Illy kata.... terima kasih banyak2... dan dia pun sekarng ni dah rajin jenguk2 blog umie... hihihi...

Mak Teh said...

Salam Umie! Tahniah untuk kak Illy dan bondanya! Memang seronok dan bersyukur apabila anak-anak kita berjaya setiap tahap pelajarannya. Insya-Allah akan boleh naik lebih tinggi asalkan ada kemahuan.

Dah dekatlan dengan rumah mak teh tu.