Sunday, December 02, 2007

CUTI SEKOLAH

Cuti sekolah bermula... dan episod seterusnya..
Posing Intan-Intan Payung
Minggu pertama cuti sekolah, 2 org anak buah umie INTAN NORDIANA dan INTAN LYANA call umie ...
INTAN : "ellowww mak ngah, esok intan dgn nana nak dtg umah makngah, tau... "
umie : " Okey... bawa baju sekali ye, rumah mak ngah tak ada baju kecik2... semua
baju besar2..."
INTAN: Okey... ehh kejap mak ngah... 1, 2, 3.. arrr lagi 3 hari lagi.... sabtu nanti abah
hantar Intan dgn Nana tau.... mak ngah bawa kita org pegi GIANT yer... nak main kat
taman permainan... Intan nak mak ngah belikan kereta control...

umie : okey.... tata...
Intan : byeee mak ngah.. i luv u....

umie : luv u too....

INtan Nordiana masuk 7th (lahir hujung dec.), anak sulong kepada NANI (adik bongsu umie)...yg no 2, Intan Lyana berusia 5 tahun dan yg ke 3 Intan NOR berumur 3th...(lupa nor apa erk...) tapi semua panggil dia DEK NOR...



Nani kawin di usia awal, jodoh dia datang cepat... tapi dapat anak selepas 7 tahun perkahwinan, macam2 usaha untuk dapatkan anak.... lambat juga dia nak mengandung... lom ada rezeki lagi..



Pada tahun 2000 arwah mak ke Mekkah menunaikan haji... sebelum arwah mak berangkat, RIMI suami Nani, berbisik kat Mak... "Doakan MIE dapat anak bila mak dah sampai Mekah yer..." Mak kata.. "yer.. insyaalah".



Dengan berkat Doa mak, beberapa hari sebelum mak balik dri Tanah Suci, Nani di sahkan doktor dah mengandung....Doa MakTuhan kabulkan...alhamdulllah... Sapa tak happy masa tu... hanya Tuhan saja yg tau.... kami bersyukur....

Selepas Mak balik dri Mekah, dia sering tak sihat.... mmg arwah mak menghidap penyakit diebetis sejak 20 tahun lalu. keluar masuk hospital dah biasa bagi Mak. Dan Mak tak dapat menatap wajah anak2 Nani kerana Tuhan lebih menyayangi nya.


Sebab tu anak2 Nani diberi nama INTAN di awal nama masing2.... bermaksud INTAN PERMATA HATI.....



------------------------------------------------------------------------------------------------



Sabtu pagi tu mama dia kata masing2 dah tak sabar nak dtg umah umie....

Pukul 1.00 tghari, Dia org sampai . Masa tu umie tgh mengecat bilik tidur, nak tukar2 warna la kununnya... nak nampak lebih romantik (romantik ala2 vateran)... ahaks..

Sampai je rumah umie. dia dah tageh janji nak ke Giant.... nak ke taman permainan tak sabar2 katanya.... umie pun pergi bawa syahmie sama sbb takut tak terkawal... nama jer perempuan... tapi lasaknya , setanding dgn budak2 lelaki.

Lepas makan KFC, dia nak bungkus donnat , sorang 3 biji. perasa ikut suka depa la... cokelat dgn strawbarrey. Singgah kedai rm5 dia org beli sepit dan pengikat rambut sekali.... juga board mewarna yg kilat2 mcm water colour... siap ada drawing...

Siap beli lebih kurang, umie ajak dia org balik..... risau pulak bila teringat budak2 hilang.... mana la tau... kita terlepas pandang.... tgk2 dah tak ada... NGERI rasanya..



Petang tu...

Umie mandikan Nana, siap pakai baju, suruh Intan pulak mandi, dia kata nak mandi sendiri.... ok je la... umie biarkan....sambil2 umie dok melipat kain, tunggu intan mandi.... tetiber... bunyi.. berDENTummm... berdeRAAIiii... dri dalam bilik air... kecut perut umie... terus umie terpa pintu ketuk2 .. "Intan... buka pintu.. pls... pls... cepat2..... berderau darah umie... (lama pulak nak buka)

Intan buka pintu.. lega hati umie... aku peluk dia.. kat lantai serpihan sinki bertaburan...... nasib baik jatuh hala ke lain... "makngah.. kaki INtan pedih.. aduhhh pedihnya.... mak ngahhhh... sakit... " aku tgk peha dia berdarah, banyak pulak tu... terkena serpihan, cepat2 aku bubuh minyak gamat dan tampal plaster... Kalau la jadi apa2 kat Intan... apa la umie nak kata kat mama dia... "Allah lindungi dia"
Dia citer, masa dia nak gosok GG, dia nak tgk cermin, jadinya dia panjat tandas dan tekan sinki sebelah kanan... rupanya sinki tu tak berapa kuat, jatuh la berderai....

KEesokan hari nya,,,,

"Makngah, Intan nak dok sini sebulan... kan cuti sekolah..." terkelip2 je ler aku... mcmana la aku nak ckp ni erk...
"Mak Ngah... boleh kan mak ngah.." aku renung je mata tiap2 sorang... sambil tu aku pelok dan cium rambut yg masam dek peluh tu.... "sayang... boleh jer... tapi kalau mak ngah pi keje... sapa nak jaga intan dgn nana..? " cepat2 dia jawap.." tu.. abg Syahmie kan ada..." Nak tergelak umie... "sapa nak bagi makan intan nanti..?? " kesian pulak aku tgk, dia tunduk jer...
"Ok la mcm nie... minggu depan sabtu pagi Intan dgn Nana dtg lagi.. ok tak?? kita jalan tempat lain pulak... ok tak??" OK katanya... lega aku.. "Malam ni pukul 10.00 mak ngah hantar balik rumah... kesian Dek Nor tau... kat rumah tak ada kawan..." Angguk2 je dia... Dia org teruskan main SAIDINA, umie siapkan mengecat bilik. Tetiber je aku dengar dri luar bilik... "Mak Ngah rambut MAGGIE". umie balas balik... "sapa makan magie?? intan nak mkn magie ke?? ?".. "Tak la... Mak Ngah tu, rambut maggie..." siar ulangan pulak dia..... " Magie la lawo.... Intan dgn Nana tu rambut SPAGETTI.... " Sengeh jer dia.... Rupanya dia belum nak balik rumah dia... sbb tu dia dok mengata mak ngah dia rambut maggie... tunjuk perasaan la tu... hahahaha . Memang seronok melayan kerenah budak2 usia mcm tu.... terhibur dan ada kala menduga kita.


Bukan senang nak jaga anak2 org... walaupun anak saudara kita.....

22 comments:

-ctz- said...

Comeynyaaaaaaaaa anak menakan ummie tu!
Musti mulut pot pet pot pet!

umie said...

ct, Depa bertiga tu....mulut dgn perangai dia sama naik.... malam pulak lewat tido, ada2 saja dia dok ngata umie... gemok la... rambut maggie la... dia kata umie masak tak sedap sebab tak masakan sup utk dia... nakai sungguh,,,, hehehehe

MAMAMIA said...

Rajin Umie melayan anak sedara..

Dia orang tak tolong mengecat sama ke?

LADY^DI said...

Salam kak..

Hehehehe jenuh akai ekkkk anak2 sedara akak 2. Lama takde budak2 kecik kat rumah sure meriah siap sekali dgn pening pala sbb tak menang tangan ahaksss.

Nama anak2 sedara akak lebih kurang mcm nama D dgn baby D ngeh..ngeh..ngeh..bkn apa kak, mmg dah sedap bunyi ada RITMA kot after DIANA sure ada LIANA/LYANA eheheheh.

Till then..sorry D lom terUPDATE blog laei nie. Nak buek camno laie sibuk je iskkkk iskkkk iskk.

Luv always
LADY^DI

WAN ZUHA ISHAK said...

Amboi2 bukan main lagi bebudak kecik tu. Mesti seronok sekali sekala melayan perangai depa. Yg paling best tu mintak mak ngan beli macam2. Nasib baik kecik lagi, pastu dua orang. Kalo dah besor esok, nak pulak ajak sepupu2 lain pastu suruh mak ngah belanja... Camna tuh?

pB said...

Ummi ....

pB nak no tepon Ummiiiiiii

nanti emailkan pada email pB

pbpibi@yahoo.com

umie said...

mamamia,
dia org sampai je rumah umie terus je tolong ngecat. rambut dia sendiri pun dia cat...
sehari dua boleh la nak layankan dia org, tapi masuk hari ke tiga... terasa juga letihnya melayan, tapi hepi le layan budak2... suka.

lady^di,
Pening juga. anak2 umie la yg tak kuasa nak layan dia org, tapi umie kalau dgn budak2 mmg "penyabaq orgnya" hihihi.

cantek nama anak D mcm nama ibunya erk...nampak wanita le nama mcm tu ala2 nama klasik gitu...

Nanti kalau D dah free, tulis la citer lagii, nak jugak tau perkembangan orang brunei,,,


wan Zuha,
mak ayah dia org tu berniaga, depa tu dok dgn bibik, sekali2 dia dtg rumah umie... perangai budak2 mcm2 la kehendaknya.... sepupu2 dia org dah beso2 yg dah kawin pun ada hehehe....

umie said...

PB,
tadi umie dah email no fon umie.. esok call la ye...

OndeOnde said...

alaaa cutenya anak2 buah umie ni!

kalau saya sekejap boleh la layan, lepas tu silap2 kena cepat2 cari pili air padamkan api..hehehe temperature dah naik! yang budak pompuan bertiga kat rumah ni pun pening kita kalau dah semua terlompat2!


bila umie citer pasal sinki pecah tu teringat saya, anak sulung saya dulu macam tu lah (bulan march 2006) kena ceramic sinki tu, 3 tempat kat tapak tangan, pergelangan tangan dan lengan - nampak tulang; pergelangan tu nasib lah tak kena arteri (salur darah utama) kalau tidak tak tahu lah camana - darah bertaburan kat lantai tersimbah adiknya dari dagu hingga ke perut - masa tu panic sangat-sangat. Alhamdulillah kami cepat ke hospital..terus masuk operation room, sekarang masih ada parutnya..

umie said...

Onde,
umie tak berapa kesah dgn budak 2org tu... cumanya anak2 umie je le... dia org naik geram bila dia org usik barang2... kdg2 dok kata gak la... "EEeeee benci betul la dgn dia org ni" umie kata la kat anak2... "dulu2 sebelum cik nani ada anak... kamu la yg selalu dtg umah dia... cik nani la yg dok pi ambik dan pi hantaq balik rumah... " dulu khairie pecahkan cermin almari letak TV kat rumah cik nani, sekarang anak cik nani pecahkan sinki rumah kita... hahaha sama je la.. nama pun budak...
Ngeri pulak dengar citer anak onde yg terkena serpihan caremic... lepas tu dia tak fobia ka kalau masuk bilik air...?
Intan selepas kes pecah sinki tu,,, dia tak mandi 2 hari... kalau nak mandi pun suruh mama dia mandikan....
bila umie bgitau kat mama dia, mama dia kata... dia dah banyak pecahkan cermin muka kat bilik air, harap2 lepas ni dia berhati2...

onde, nnti kalau anak2 onde dah besar2... kenangan membesarkan anak akan jadi satu kenangan manis ....

Kak Lady said...

Nasib baik sinki tu jatuh tak kene pada intan...seram jugakkan bila menjaga anak2 sedara ni...takut terjadi apa2...

Teringat zaman kecik2 dulu...kalau cuti sekolah aje mesti balik umah mak sedara...tolong noreh getah...syok...

Umie ngan kak lady samalah rambut maggie...hahaha...

OndeOnde said...

seminggu jugak kakak macam "blank" - trauma agaknya. Lepas tu baru dia boleh cerita apa sebenarnya jadik.

itulah yg selalu ingatkan diri sendiri - anak2 dgn kita sebenarnya tak lama lepas tu "terbang" sana sini..huhuhuh..sedey pulak.

umie said...

kak lady, umie nak potong getah tak payah kemana2 pun.. potong je kat belakang rumah... semua adik beradik kena train potong getah sbb mana la tau kan... nanti tak der keje... keje la potong getah... getah mahal jugak hihhi...

tak kesah la.. maggie pun maggie la.. hehehe janji happy...

umie said...

betul la onde... anak2 tak lama mana dgn kita... . kalau yg masuk asrama lepas darjah nam.. sampai la ting 5... pastu masuk university.... pastu dpt keje...rezeki tu kat mana2 la kan.. jauh ke dekat.... lepas tu ada jodoh kawin la pulak,,,,
bila congak2 alahai... kejap je dia dgn kita....

sedeyyyy... umie kalau citer pasal anak2 ni kdg teremosional... takut dia org dok jauh2 dgn kita,,,,, uhukk uhukk..

idham said...

:) cute cute...hehehe....rambut meggie ek hehhee....

cat warna apa tu umi yg boleh menambah mood romantika bilik tidur?

Citer sikit ye....pasal ke berkesanan cat baru tu hehehe :P

arif

umie said...

arif,
kaler romantik tu kena ikut cita rasa sendiri... umie ni suka warna2 lembut,,, hujau dgn biru, kuning dgn cream... apa2 jer la.. ikut suasana semasa... hihihi..

*tau ariff sukakan warna biru kan... asal jgn tukar warna mata jdi biru udah....

budin said...

tolak atas tolak bawah...mana kotak sembangnyeeee.

umie said...

Budin..
kita ni budak baru belajar,,,, tolong ajarkan boleh..... meh la dtg bilik kita..... aahaks...

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Lahai... nasib baik tak ada apa-apa yang lebih dahsyat berlaku. Dibuatnya patah ke apa, tak ke naya. OD memang taubat nak bagi ayong mandi sendiri. Bukan boleh harap dia tu. Terlebih pandai. Dia suka buka air dalam bath tub dan berenang-renang kat dalam tub kecil tu, kononnya, berenang kat kolam la. Kalau jadi benda tak baik (na'uzubillah), tak ke meroyan OD jadinya. Tak beranilah Umie...
Tapi dia orang ngan anak-anak Umie, memanggggg comelll... geram OD.

ves said...

oo bestnya anak2 sedara akak ade kat umah :) sure havoc aje dr celik mata sampai tutop mate hehe...akak masak la cendawan goreng pd mrk...sure mrk suka

umie said...

OD,
hari tu umie balik dri keje... singgah umah dia org, masa umie nak balik tu, dia org nak ikut sama, umie tak berani la nak bawak balik umah... biar la dia kena kurung dgn bibik dia.... janji selamat.

umie said...

ves,
havoc tu mmg la... tu bru 2 orang, ves, akak dah tak ada anak2 kecil lagi, mmg suka le jaga dia org, tapi kalau dia org buat pangai pelik2 tu ghisau la pulak...

anak2 sihat ka??

cendawan goreng dia org tak minat, tapi suka cendawan masak sup...
bgi la resepi cendawan goreng ala2 ves pulak kat kak umie..