Monday, December 24, 2007

SELAMAT TAHUN BARU 2008

Esok 25 Dec. dan akan berakhir tahun 2007,
....dan menjelma lah tahun 2008 tak lama lagi. Selalunya orang akan tanye "Apa Azam Baru di tahun baru..?"... Biasanya kalau ada kawan2 tanye kat aku...aku jawap... "terlalu banyak azam sehingga tak tercapai"...

Tapi, bagi aku... setiap sambutan Awal Tahun, yg terbenak dalam kotak fikiran aku ialah, "Makin TUaaa dah aku..." sama juga bila sambutan ulangtahun diri kita , ayat itu juga yg terkeluar dri mulut kita... Tua dah akuu...

10hb. Januari pulak 1 Muharam 1429 HIjrah., tak jauh bezanya
sambutan tahun baru omputih dgn kelendar Islam.
Setiap hujung tahun, yg pasti aku fikir, ialah
cukup ke apa yang telah kita lakukan?Amalan kebaikan kita utk
keluarga dan orang lain...
DI terimakah segala Ibadah yang kita lakukan sepanjang tahun ni..??
Semua dalam persoalan, hanya Tuhan yg mengetahui..

Persediaan kena ada utk menghadapi hari2 akan DATANG...
TERASA BENAR AKU KALI INI.... aku makin menyenja...




17 comments:

WAN ZUHA ISHAK said...

Salam umie,

Selamat tahun baru. Ehehehe... Makin tua ye? Semua org merungut camtu. Tua pun takpe, yang penting bahagia.

-zuha-

Aleeya said...

kak umie,bukan makin tua..tapi makin meningkat usia makin byk pengalaman hehehe, selamat tahun baru!!

umie said...

Salam Zuha,
Hehehe setiap akhir tahun, nak masuk tahun terasa tua... mcm tu la tiap2 tahun... makin tua dan tua... dan berusia... :-)

umie said...

aleeya,
Baby apa kabar?? harap sihat2 la no... huhuhu... tu la, makin berusia... makin banyak pengalaman... kalau nak tanye apa2 boleh la tanyer jgn malu2..hehehe...

OndeOnde said...

azam tahun baru memang banyak umie - selalunya satu dua jer yang tercapai, tu pun kira Alhamdulillah la tu - kita okey. Nampak gaya next year saya kena carry forward azam 2007 ke depan :)

Bagus tentang usia ni, supaya kita tak lalai - buattlah amal seakan mati esoknya, dan berusahalah seakan hidup selamanya - biar balance umie kan?

mama ranggie said...

umie,
makin berusia,makin banyak pengalaman..kan bagus tu...boleh dijadikan panduan...
apepon,selamat tahun baru umie...

MAMAMIA said...

Bila hujung tahun ni, rasa cepaat sangat. Terutama utk mak bapak yg ada anak2 bersekolah. Semua kena siapkan ...

Saya macam Onde gak, ada azam yg kena carry forward.

Selamat Tahun Baru!!

umie said...

Onde, azam utk tahun 2008 ada la satu dua jer...tapi yg tahun 2007 ada yg masih sangkut2 lagi. so kena la carry forward juga...

Alhamdulillah, bila usia makin meningkat ni... selalu ingat kepada NYA.. TQ Onde..

umie said...

mama ranggie,
usia bertambah dan pengalaman makin bertimbun juga...
selamat tahun baru juga buat mama..

umie said...

mamamia,
Rasanya kan, makin lama makin cepat berlalu, kalau dulu2 tu masa umie kecik2 nak tunggu raya pun terasa lama nya.....itu lah nikmatnya Tuhan bagi...

Selamat Tahun Baru juga buat mama,,, teruskan azam seterusnya :-))
hepi2 selalu yer...

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Umie...
Selamat tahun baru. Tak apa...asalkan tetap cun.... ngeh ngeh ngeh. Tahun depan kita jumpa tau. Tak mo dalih-dalih. Kalo tidak, OD kejor Umie... gegegegegege

ves said...

uhuuu akak ummie tersayang...tahun baru ni saya nak 1)tambah waktu tidur saya yg selalu x cukup...ptg tadi shah bagitau keliling mata saya dh hitam legam 2)kerja triple kuat2 dr tahun nih 3)nak tempah baju melayu...dh 13 tahun x berbaju melayu baru

umie said...

Salam OD,
Elok gak tu OD, sebelum jumpa kena main kejo2 dulu... OD kejo umie.. umie kejo OD pulak..ngeh.!pastu main cak cak balik tiang.. ala2 filem hindustan gitu.... pastu apa lagi... pelok2 mwah22.... hehee... ok tak??...

*cayanggg OD

umie said...

yuhuuu... ves cayang..
azam no 1) jgn berjaga sampai larut malam... no 2)kalau nak kerja kuat waktu siang sajer... no 3)meh sini akak umie tolong jahitkan baju melayu telok belanga siap tulang belut...

jaga diri hiasi peribadi*

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Umie...
Settttt!!! Jangan lupa siapkan enam tujuh pasang baju. Nak guling-guling bukit lagi, nak lari-lari celah pokok getah kat estet lagi... pastu nak gelek-gelek kat dalam ujan lagi... gegegeggege... mwah mwah mwah. Nanti kita tukar-tukar henfon (bila OD dapat nombor Mesia ler, senang nak berhubung, kan kan kan)

pB said...

Salam Umie ,


selamat tahun baru ...
tahun jer yang baru , kita dok gitu jer ...

he he he

azam pB ...
nak baca al quran setiap hari ...

umie said...

Salam OD.. pasai baju no prob. kain batek lepas pun buley... nak guling2 kena la lepas2 kain jugak... huhuu... nanti habaq mai kalau dah ada no fon mesia no...



PB,
Alhamdulillah... umie pun mcm tu la jugak... insyaalah.