Monday, April 21, 2008

PENCEN


Pencen usia 60 tahun??
Kerajaan belum memutuskan had bersara usia 60tahun, tapi aku dah terbayang2 diri aku sendiri di usia itu. Aku rasa dah terlalu tua buat seorang kakitangan wanita. Aku bayangkan diri aku sendiri diwaktu usia mcm tu.... larat ke aku nak memandu dalam keadaan yg sesak... tergesa2 waktu menunaikan waktu solat, apa lagi bila kita dalam keadaan yg amat sibuk..? Aku nak lebih kepada ketenangan jiwa dan rohani. Dalam usia sebegini pun aku dah beberapa kali aku pelupa.
1. Susah nak mengingati nama org yg kita baru kenali. contohnya: budak2 practical di office aku tu, sampai 5 bulan pun aku tak boleh nak ingat nama masing2.
2. Bila aku nak panggil nama sorang anak, aku akan panggil semua kelima2 anak2... contohnya: aku nak panggil Khairie... tapi aku akan panggil semua nama2 anak2 aku...
3. Kadang2 aku rasa gayat nak turun tangga yg agak tinggi..
4. Aku dah pelupa . contohnya: aku letak barang di tempat lain... tapi aku carik di tempat lain... semua kena selongkar...
5. Kadang2 aku tak yakin dgn apa yg aku dah buat....

Itu lah yg menyebabkan aku tak berminat nak sambung servis smpai ke usia 60tahun... Dah tak sabar rasanya aku nak pencen... tapi apa boleh buat, aku dah membuat pilihann berpencen usia 56 tahun... tunggu jer le.. sampai ke usia tu...
Aku akan becuti buat sementara waktu, sehingga majlis kenduri Along selesai...dan bertambah lagi ahli keluarga kami.... alhamdulillah dan insyaalah akan bertambah meriah dalam keberkatan....


20 comments:

U.Lee said...

Hello Umie, was at Sarina's place noticed your callsign and roses. As I have always loved roses, I datang sini tengok siapa tu.
Wow! I love your blog, one of the most beautiful I've seen so far.
And your family all so beautiful...looks like beauty runs in your family, huh? Ha ha.
Anyway, you stay easy and have a nice day, best regards, Lee.

pB said...

salam Kak Yong


kalau panjang umur , pB akan pencen 19 tahun lagi.

Masa tu anak sulong pB , insyaallah akan berusia 31 tahun


Mungkin masa tu , pB dah ada cucu ...


hi hi hi



(kalau panjang umur lerrr)

garb_ina said...

Kak Yong,mmg le ada ke patut nak lanjutkan usia pencen tuh. Huhuhuhu....jenuh le. Skang pong Garb rasa mcm nak pencen...hehhehe.

silversarina said...

I dah lama pencenkan diri sendiri... hehehe.

I rasa 55/56 okay dah pencen .

ida.. said...

huhuuuu ... tak larat la kak umie nak tunggu umur 60 tu... ida rasa kalo leh diberi pilihan umur 40 dah nak pencen.. khekhekhekeeee (teruk kan :P)

umie@kakyong said...

hye u.lee.. thanks ur comment...dan datang lgi ye..

umie@kakyong said...

pb... lama lagi tu... hehehe... umie pencen Along age 31 dan yg bongsu age 19 .. umie nak bayangkan pb ada cucu nanti... hehehe...harap kalau di panjangkan usia... kita masih contact lagi..

umie@kakyong said...

Garb... memang tak patut.. tak patut.... ahakz... dah mcm nak pencen hihihi... masih awal sgt tu....

umie@kakyong said...

Rina dah pencenkan diri??? hehehe seronok tu pencen.. nanti kalau dah jdi Opah.. boleh la gomoi2 cucu....
usia yg sesuai la kann 55/56... tapi bgi laki2 usia mcm tu masih boleh bekerja lagi.... tu pun kalau badan masih sihat...

umie@kakyong said...

Ida, dulu umie nak pencen usia 40... tapi bila anak2 dah makin membesar dan dia org dah pandai jaga diri sendiri... umie kensel je niat nak bersara awal.... lagi pun sapa nak belikan baju ikut selera kita kan... kalau kerja ada duit, ikut suka kita la kita nak beli apa pun... keh keh keh...

-ctz- said...

ummie sayang...
sorry l amaaa betuiii ct tak jengok2 blog sesapa pun.. huhu~
insyaAllah ummie buleh lagi aiihhh pencen di usia 60 tu :P
lupa tu biasa le ummie... ct pun asik2 lupa.. tanda-tanda penuaan tu :) haha!

ummie...
ct tau ummie mestii sangat2 bz dengan persiapan kenduri... sabaq banyak2 na ummie... panjang umoq ct, sampai la ke rumah ummie..

sayang ummie sangat-sangat!

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

kesianlah kat org muda2 yg nak keje kan umie?

umie@kakyong said...

Ct ku sayang...
mmg bz la jugak... tapi masih luangkn masa nak jenguk kawan2 jugak.. :p makin dekat makin jiwa ku rasa GEMENTARrr...!! hehehe..

umie tunggu ketibaan ct juga rakan2dgn hati terbuka.... seronok dah lama tak jumpa ct...

umie@kakyong said...

mama.. betul tu... tak payah la tunggu sampai umo 60tahun...bagi peluang kat orang2 muda yg memerlukan pekerjaan... org2 muda ler ni banyak hutang belajar... kalau tak ada kerja payah juga.... nak bayar hutang kan....

MAMAMIA said...

Untuk org lelaki sesuai lah umur 60tu.

Saya awal2 lagi dah pencen, dari kerja kat luar lah. Kerja kat rumah ni, lama lagi baru boleh pencen rasanya.

Semoga kerja kahwin, berjalan dgn lancar. Rasanya saya tak da rezeki nak sama, ada sepupu kahwin.

Gardagami said...

See Please Here

pakpayne said...

umie...:-)

saya pun dah tak sabar nak pencen!!!

Cuma aishah cakap, nanti dah pencen - you akan kata nak kerja pulak! mana dia tau ek....
hehehe

arif.

umie@kakyong said...

dargami tq

umie@kakyong said...

ariff ;-)
umie mmg tak sabar nak pencen... dah makin banyak kekurangan nya bila usia makin meningkat, lain lah.. laki2 boleh bekerja hingga ke 60tahun... tak ada masalah... lagi pun tanggungjawap lelaki tak selesai sampai bila2 pun...
aisah cakap mcm tu sebab dia tau you boleh kerja sampai umo 60... hihihi...

umie@kakyong said...

mamamia, umie setuju tu lelaki pencen 60th...
kerja dalam rumah ni tak mungkin pencen sampai bila2.... selagi hayat di kandung badan... cuma doa jer kita sihat walafiat...
terima kasih mamamia...harap2 mcm tu le... lain kali dtg la yer.... mana la tau anak no 2 umie nanti... kot2 ada jodoh..