Friday, July 11, 2008

PANTUN LAWAK-LAWAK

Jom kita gurau senda.. hilangkan tensen....!
umie terima email ni dari Diana (LadyD) tq D...
Peribahasa:
Lembu punya susu, Nestle dapat nama.

Maknanya:

Macam mana keras bekerja pun, macam mana nya canggih idea kita pun, last last boss jugak yang dapat nama. Apakan tidak, kat dalam management meeting, mana kita tau apa yang boss khabarkan kat ketua boss.

Peribahasa:

Melepaskan batuk didalam lift.

Maknanya:

Helo! Kalau nak lepaskan penyakit atau kuman tu carilah tempat yang sesuai! Jangan lah tempat awam yang ter-enclosed. Besar nya hamlau.
Peribahasa:

Seperti anjing jantan dgn anjing betina.

Maknanya:

Dua orang yg pantang bertemu...asek nak beromen aje.
Peribahasa:

Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ketaik jugak dia hinggap.

Maknanya:

Orang kalau dah perokok tu...kalau dia berenti....akhirnya dia gerenti start balik punyer.
Peribahasa:

Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.

Maknanya:

Jangan macam bagus....pasal yg macam bagus tu lah selalunya tak bagus.
Peribahasa:

Biar putih tulang jangan kuning gigi.

Maknanya:

Macam mana nya hensem ke, macho ke, hero ke, kalau gigi tu tak jaga, kuning-berkarat, jangan lah eksen kental nak tackle pompan. Geli-geman di buat nya.
Peribahasa:

Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?

Maknanya:

Ada orang kentotlah tu...
Peribahasa:

Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.

Maknanya:

Orang yg tak sedar diri....tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.
Peribahasa:

Ader udang di sebalik udang lain

Maknanya:

Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang....check betul-betul, mesti ader sorang lagi...... kat bawah ke....kat tengah ke...tengah baring ke....
Peribahasa:

Biar mati anak jgn mati pucuk

Maknanya:

Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak......bro!!!!
Peribahasa:

Sudah jatuh ditimpa piano <-- Klassik se!
Maknanya:
Nasib malang yg tak agak-agak.
Peribahasa:

Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.

Maknanya:
maknernyer . . maknernya................ Jgn nak tersengeh2 kat depan PC. Pi ah buat keje...
hehehehehe.... jangan marah la no... hanya gurau senda..

12 comments:

ida.. said...

huhu tersenyum gak baca nih.. kak umie.. baby ida dah takde... :(

WAN ZUHA ISHAK said...

ehehehe...

dulu kalo nak baca peribahasa merapu ni dengar jek isma halil hamzah.

huhuhuhu rindu nak dengar sora dia

umie@kakyong said...

Ida..
mula2 baca mg senyum sorang2.... hihihi
Tak ada rezeki... ada hikmah disebaliknya... Ida sabar la ye... masih muda lagi, insyaalah kali ke3 nanti.

umie@kakyong said...

Zuha,
isma halil hamzah..?? mcm pernah dengar je nama tu....

LADY^DI said...

Salam kak...

U welcome kak..senda gurau tahap gaban 2. Hik..hik..hik....mula2 baca 2 D gelak sorang2 tp bila tiba 2 da last part..hah amik... kena sebiji kat btg hidung sendiri muahahahaha.

umie@kakyong said...

D,
hihihi sebab lawak la akak post dlm blog...
BAby dah pandai apa D...? makin cerdik la tu..

Anonymous said...

sudah2 lar menghancurkan bahase kite sendiri...nak juga menghancurkan peribahasa..lawak amende?macam org tk tau hargai bahase sendiri je...malu r cket...walaupun nak buat lawak...

Anonymous said...

ala,nak wat lawak sikit pun xleh.. jgn la kolot sgt bro.. x rosak pun peribahasa asal.. org yg pandai peribahasa je blh wat lawak guna peribahasa n yg pandai je yg akan suka

Anonymous said...

Bersatu kita teguh, bercerai kita kahwin lain

Anonymous said...

Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang, bolehlah kita kahwin lari..

umie@kakyong said...

Anon yg dok kolen mula2 tu... kalau berani... kuar lah tunjuk muka... baru la anak jantan namanya.


kan dah tajuk tu suka2.. lawak jenaka.... apa la ....sapa yg tak paham bahasa sekarang ni...

Post tajuk ni dah setahun... aku baru nampak hahahaha... mmg la lawak sungguh

umie@kakyong said...

Cuba tgk anaon yg komen mula2 tadi.... nak mengomen tu biar tgk diri sendiri... nak eja pun tak betulll ni nak ni kan nak komen pasal hancurkan peribahasa pulak,,,,,