Saturday, November 17, 2007

BERNIAGA KECIL-KECILAN

Sejak dua menjak ni, umie terjebak dalam satu perniagaan kecil2an. Senang je perniagaan ni... letak je atas meja ke bawah meja ke.. org akan dtg cari umie. Perniagaan yg terlalu simple...ringan pulak tu...

Macaman boleh umie tercebur dalam perniagaan ni?? nak tau....?
Satu pagi,kebetulan umie terserempak dgn kawan lama yg baru tukar ke KL . Dulu dia bertugas di Kelang. sebelum tu dia bertugas di Kem Pendidikan di Damansara (bhg TV pendidikan) . Kiranya dri KL ke Kelang, dari Kelang Ke Damansara , ke Kelang lagi, pastu ke KL semula.


"Hye Jan, awak apa kabar sekarang? " sengeh2 je aku sapa dia... rindu rasanya dah lama tak jumpa dia. "eh,, mie... tak pasan aku. Sama je ko dgn dulu2 yer...." Aku terperasan le kejap.... macam rasa di awang2 bila dia sebut mcm dulu2 juga... hahaha.... "U bawak apa ni Jan, berbondot2 je ni... ko ni masih rajin ye business mcm dulu2.... seronok aku tgk... buat business apa sekarang ni?? "


Macam biasa la dia senyum2 simpul sambil berkata, " Nie arr.. cendawan dgn tempe la... apa lagi.. nak ke..?? " Orang yg mmg otak business ni kat mana2 dia boleh berjual... Dia sambung lagi citer nya, " Aku dok jauh mie... minyak nak kena isi jugak, TOL lagi... anak2 aku semua tgh belajar lagi... " Aku angguk2 kepala je... mmg aku kenal JAN dri aku anak dara lagi. Cuma kami berlainan bahagian. Dia sambung citernya lagi...


"Anak sulong aku study lagi kat Dublin ambik acc, dah habis digree dia nak sambung buat master pulak, no 2 kat Kuantan ambik coz business dan yg bongsu dok asrama.... tinggal la aku bedua je dgn hubby aku." Seronok aku dengar citer2 dia.... Zaman muda2 dulu, asik2 citer pasal Boyfren,,, ler ni dah citer pasal anak2 pulak.. hehehe.


Aku pun beli le cendawan 2 peket dgn tempe satu ikat (5 keping).


Balik rumah, anak bongsu suruh umie goreng cendawan, sanggup dia ke kedai beli tepung NONA kaler hijau (lupa perasa apa). Selalunya anak umie beli cendawan goreng di pasar malam ,,, ciput jee rm2.00 2 kali ngap dah habis..


umie nak perturunkan resepi cendawan goreng paling simple:


1) SEPEKET CENDAWAN TIRAM


2) TEPUNG GORENG RANGGUP

(selalu guna keluaran NONA)


Siat2kan cendawan tiram ikut suka hati masing2... nak lebar ka.. nak halus2 pun boleh jugak. Lepas tu basuh dan perah untuk menghilangkan kandungan air. Taburkan dgn tepung ranggup NONA dan gaul rata. sementara tu panaskan minyak dalam kuali,... lepas tu terus ler goreng hingga kekuningan .... (selalunya, sekali goreng terus habis.... kadang tak sempat nak masuk dlm pinggan hihhi.. makan dgn nasi panas2.. umphhh,,, mmg lazat.... mcm ayam goreng je rasanya..


Sejak umie jumpa kawan lama , umie pun berniaga la kecil2an, sekarang ni makin berkembang la pulak.... seronok juga la... bukan pada keuntungan yg umie berkira, tapi pertalian persahabatan makin akrab dan bertambah la kawan2 sekarang.... Depa seronok sebab umie siapkan resepi cendawan goreng.


Nie cendawan yg baru umie siat2 di office tadi masa lunch hour, daripada aku tido membesarkan body, baik aku buat keje2 yg ada paedah sikit... ahaks..

21 comments:

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Umie...
Sedapnyaaaaaa... tak pernah terfikir lak nak buat gitu. Terima kasih Umie. OD nak cari cendawan ler nak buat gitu. Boleh guna tepung untuk goreng ayam tu, kan?

umie said...

w/salam OD
Selalu anak umie beli kat pasar malam, sbb tu tau yg cendawan tiram tu boleh di goreng... mmg enak OD,,, makan masa panas2 mcm keropok. dgn tepung goreng ayam pun boleh,,, selamat mencuba...

Kak Lady said...

Rajinnya umie...cendawan goreng memang sedap...anak2 & hubby kak lady suka sgt....kalau beli sebantal kat giant...2 kali goreng dah abis...akak suka besar2 lebar2...

WAN ZUHA ISHAK said...

Nak kena try gak la camni. Goreng ala tempura bleh tak? Kat rumah ni semua tgh gila tempura batter.

-zuha-

umie said...

kak lady, rajin tu tidak ler.. tapi bila kawan2 selalu tanye nak cendawan... seronok pulak...

Sebantal 2 hari tu kira banyak tu...kawan umie si Jan ni... family dia punya business, jadi nya masih fresh dan kental...

umie said...

Wan zuha cayang,
Iyer boleh,,, janji goreng ,, sekali masak nak hari2 tau wan... seriously...

UncleJ said...

salam kenal umie..thanks dtg ziarah blog saya..nt dtg lg dgr lagu oldies yg lain pulak..

nnt tingalkan url umie kat blogroll tu..

ps cendawan goreng paling sedap kat Cameron Highlnads tu..hihi

umie said...

salam kenal uncleJ,
umie dah tinggalkan url dalam blog uncle... semua lagu2 tu mmg best giler... sib baik tak giler.. hehehe maaf ye uncle.. gurau2.

cendawan kat cameron lagi sedap erkk.. tak tau pulak...

-ctz- said...

ummie sayang...
gemok-gemoknya cendawan ummie tu... sopa CT ja :P haha..
CT ni kalao p mana-mana, nak beli ikan ka, ayam ka, CT bgtau tokey tuh, "nak hat gemok-gemok macam saya naaa"
MIss u so much ummie!

umie said...

ct sayang,,, umie miss u too...
cendawan tu bukan takat gemok ja... fresh pulak tu... mmg kawan umie tu taman cendawan kat belakang umah dia...petik terus juai..
Tgk juga la yg dok jualnya... lebih kurang je saiz.. uhukk

mana ada ct gemok... tgk menten je... ;P

WAN ZUHA ISHAK said...

Salam umie,

Lain kali la kan, kalo ada peluang la, letak la gambar makanan yg dah siap terhidang. Gambar bahan mentah tak nak tengok. Ehehehehe

<3
-zuha-

OndeOnde said...

first time jumpa cendawan goreng masa puasa hari tu - barulah tau rupanya orang dah makan lama dah cendawan goreng ni...saya memang hantu cendawan!

kalau dapat yang fresh tu memang sedap ya! pernah encounter orang nak tunjuk camana nak tanam cendawan kat rumah - tak perlu ruang luas pun tapi sebab masa tu tak ada modal, saya tak ambik pot..

tak kisah kecil2an pun umie - yang penting barokah sebab satu ikhlas, dua menghubung silaturrahim, tiga menghidupkan sunnah nabi..insyaAllah yang barokah tulah yang kita ndak.

p/s: umie, thanx bagi contact no caterer tu.

umie said...

wan zuha, niat di hati mmg la nak letak gambar cendawan yg dah goreng... tapi kamera umie along bawa ke guanzhou ada badminton piala apa ntah nya... hihihi lupa
nanti ler kalau along dah balik umie post yg dah goreng..
ehh.. wan dah cuba goreng ke lom??

umie said...

Onde, kalau kita beli yg dah siap goreng tu, tak cukup kita makan anak beranak... budak2 mmg suka. kawan kata kadang2 kat giant ada jual berbantal2 mcm kaklady ckp tu... kalau dpt yg fresh lagi sedap.
betul tu onde, yg penting perhubungan silatulrahim selain mendapat barokah.

*no fon caterer tu.. terima kasih.. sama2, nak order bila2 masa jer..

MAMAMIA said...

Anak2 saya minat tempe goreng. Goreng garing2.

Cendawan ni saya sorang aje suka, tumis ngan sos tiram campur cili api sikit.

Biasalah, org niaga kecil2an dulu, lama2 jadi besar2an lah nanti...

WAN ZUHA ISHAK said...

Salam umie,

Zuha blom try lagi. Bukan blom try, beli cendawan pun blom, takde masa. Nanti bila dah buat, zuha akan inform dlm blog, siap ngan gambar sekali ye.

Mwahss...
-zuha-

umie said...

mamamia,
kalau umie kan,,, tempe pun umie goreng dgn tepung nona juga mcm goreng cendawan tu... yummy

insyaalah kalau rezeki menyebelahi umie.. business kecil2an akan jdi besar2an nanti hehehehe....

umie said...

wan zuha..
okey2.. no prob

WAN ZUHA ISHAK said...

Salam Umie,

Zuha dah update dah blog ngan gambar makanan dari restoran hai tian yg zuha janji dulu tu. Kalo umie tengok mesti terliur aje. Makanan memang boleh dikatakan murah tapi sedap sangat. Selamat menjamu mata ajelah kat umie. Nak menjamu selera kena turun kuala perlis la ;-)

-zuha-

ves said...

alo akak ummie..apa la bising2 pasal cendawan goreng nie...org dr taun 1986 lagi dah tau pasal cendawan goren nih masa study..uwekkssss.akak try la pulak taruh cabai loceng @ bell pepper masa goreng wangi wehhh..apa pon amponn ye akak.p/s akak nana x sihat dia sakit suka tumbang2 saya n shah ziarah dia aritu lemah semacam je dia..tata akak nxt time i'll post komen lagi wsz

umie said...

Ellow VES yg di ingati.. :-)
bising pasai cendawan tak pe... uwekk ..?? larr dah muak la tu yer... ehh.. sya dah bersalin ke lom... nanti kalau akak umie pi Ipoh,,, jgn lupa masakan kami yer...
Kak NAna sakit?? dia sakit apa ..? sian pulak... takper2.. nanti akak umie call dia.... TQ na singgah2 sini...