Wednesday, November 07, 2007

PINJAMAN

Semalam hangen seluruh badan.... GERamm,,, ggrrrrr...
Tengahari kol 11.30 pagi umie ke pejabat PTPTN di Damansara Height. Dulu pernah pi sana, tapi sekarang ni dah banyak berubah, dah makin banyak pembangunan dan jalan2 yg berselirat, simpang siur... jadi nya, nak sampai kesitu.. berpusing2 entah mana2 peginya... melebihi setengah jam juga la baru jumpa...

Sampai je di kaunter, umie terus ke tingkat 6... (mengikut arahan)...kat situ utk pinjamam IPTS. Sampai je di kaunter tingkat 6 tu, umie nampak 2 org student tengah bincang2 pasal borang pinjaman dgn seorang kakitangan kaunter (perempuan mengandung).

Umie pun dgn hajat yg sama, nak serahkan borang yg telah lengkap di isi... Dia kata, borang kena hantar di tempat university dimana dia belajar.... (terkedu aku, terus je hangen seluruh badan aku).

Sabtu lepas, semasa aku nak kembalikan borang di UNISEL, memang aku terlewat hanya 15 minit saja... Dengan jalan yg jem, jadi tak boleh nak sampai dalam masa yg kita dah jangkakan. sepatutnya dalam kol 4.30 umie dah sampai kat Btg Berjuntai.... tapi hari tu umie sampai pukul 5.15 minit. Sampai sana pegawai2 dari PTPTN dah beredar, cuma dia sampaikan pesanan, sesiapa yg tak dapat hantar borang pada hari tu, dia suruh hantar di alamat mengikut sampul surat yg dah disediakan.

Makanya hari ni, umie pun pergi la ke Pejabat PTPTN.
"Macamana ni cik puan.... hari tu pegawai sini kata suruh hantar kat sini kepada sesiapa yg terlewat hantar, tapi dah jadi mcm ni pulak, dah la di beri masa hanya semimggu,,, dalam masa seminggu tu lah budak2 tu kena siapkan dukomen, kalau yg jauh di utara atau selatan tu,,, dia org kena balik kampung... semua2 dokumen kena ada pengesahan... semua tu ambil masa..."

"Tenguk adik2 ni... jauh nak kesini, semata2 nak hantar borang pinjaman... tapi bila sampai je.. dah jdi mcmana ni pulak... kesian tau...."
Dia jawap , dia kata date line utk penyerahan borang PTPTN tu pehak university yg tetapkan... bukan sini..?? Ermm.. part ni aku jadik BLUrRrr... sebab aku tak pasti,,,

"Dulu isi form online, tak payah guna borang... tapi bila dah isi semua... tetiber je tukar pada pengisian borang secara manual pulak..... ehh tak paham la.." Dia jawap... arahan dri MENTERI.... eeEEEeeee.. gerammnyaa akuuu,,. Depa ni boleh tukaq suka2... hari ni okey.. esok dah tak okey... semuanya sloww.... semuanya yg menyusahkan semua pihak... planning yang tak profesional... mcm ni ke kalau berurusan dgn pengurusan kewangan??? pegawai sombong... mentang2 la student2 perlukan duit utk menampung pembelajaran. Heran.... gaji kakitangan kerajaan naik banyak.... tapi kalau kalau keja tak komited tak ada perubahan, sampai bila2 pun org akan pandang "kakitangan kerajan hanya goyang kaki, tak buat keje,,, hanya mengait, menjahit dan mengumpat" (itu perempuan) kalau yg laki2 pulak org kata lain .... suka duduk kat cafe sembang2 lama2... boleh hisap rokok .
Maaf la kalau ada yg terasa, maksud umie bukan semua kakitangan kerajaan... aku pun keje dgn goverment jugak... ahakss..

Tapi masalahnya,,, aku dah sampai kat Pejabat ni.. apa salahnya kalau ambik dah hulur je la kat bhg pengurusan pinjaman... bukan payah pun... tu yg aku herannya... mcmana dgn org2 lain yg berurusan benda yg sama dgn aku hari ni...?? mungkin semalam atau hari2 berikutnya... semua pasti kecewa dgn layanan kaunter kat situ..... layanan mcm hampehh,,,, dgn raut muka yg tak ada senyuman dan ckp dgn nada yg serious.... tak ada kata2 maaf sikit pun walau kesilapan dri pihak dia... (lain kali buat infomation yg tepat).

Aku tak nak la berhangen lama2....., aku terus je keluar tanpa ckp apa2 pun... Budak yg 2 org tadi tu, ikut belakang aku... dia kata, " Akak... kalau akak ckp banyak2 sekali pun, kita juga yg kena balik... kita juga yg kena ikut peraturan dia... ". "Itu auntie tau.... tapi setidak2nya.. biar la dia tau kepayahan kita.. kesusahan kita... luahan hati kita... kalau kita diam jer.. dia ingat pihak dia tu betul..."

Sekian.. itu lah kesahnya,,,,,
*menyusahkan ramai pihak...





17 comments:

LADY^DI said...

Salam Kak....

1st of all tarik nafas then release hehehee. Jgn geram N mare sgt kang BP naik plak. Mmg naik hangen bila peraturan2 yg dah sedia ada di ubah ikut suka dan selera hati dorang.

Dkt sini pon mcm tu gak UNLESS ada sedara sepapat sepinggang keja bahagian dalaman phewwww kalau semua tu ada sure ada VVIP treatment, NO Q, NO FORMS, NO FURTHER INQUIRIES..ALL ACCESS tanpa ada halangan....nak salahkan sapa kak..iskkkkkkkk

Love Me Tender
LADY^DI

WAN ZUHA ISHAK said...

Salam umie,

Rasanya sbb nak buat pinjaman, tu yg depa buat kita mcm bola. Ditendang ke sana ke mari. Kalo kita nak jugak pinjaman tu, mau x mau buat jugak walaupun dlm ati dah sumpah seranah mcm2.

Kalo ada kabel besar mcm kabel optik yg depa dok tanam kat area upm tu, rasanya tak dak masalah mcm tu kot.

Yg turut hangin sama,
-zuha-

mama ranggie said...

dlm government seme nak pakai org dlm..kalo x,mimpi je lah...
mcm nak cri keje ar,seme sedara mara die jer dlm tu..x de org lain..dah yg rekomen pakchik die yg ado pangkat sikit ler..
susah nak cakap,sabar je lah kite...

OndeOnde said...

kalau kena kat saya pun saya hangen! depa ingat kita boleh terbang pegi sana sini..

umie said...

Salam Lady^D.
Kak yong dah okey, dah cool pun.

BAru teringat dulu, ada officemate yg dah bertukar ke jab. lain offer kat kak yong,,, "Kalau ada sapa2 anak yg nak buat pinjaman PTPTN, bgitau je... adik saya ada keje kat situ".
Tapi masa tu anak2 pun masih sekolah menengah lagi...

Kalau ada CABLE mudah sajer nak buat loan... walalaa....

MAMAMIA said...

Org kalau kerja berkira benar & tak ikhlas nak menolong , ni lah jadinya. Sebab nila setitik rosak susu sebelanga. Tak suma govt staff cam tu, ada gak yg very helpful. Bila jumpa yg tu, rasa cam tak percaya.

Semoga dapat pinjaman tu...

umie said...

mama ranggie,
Kalau ada kerabat2 yg jdi orang beso dlm jabatan Gomen senang je nak dpt keje, tapi...kalau ikan bilis.... usah harap le..

umie said...

Onde,
Umie hangenn sebab cakap tak serupa bikin.... umie kesian kat bebudak yg dtg dri jauh tu... hantar form yg dah lengkap... last2 keje rejek,,

umie said...

mamamia,
memang jarang dapat apa yg kita mahukan. umie pun keje dgn govt juga... Tak semua jabatan k'jaan mcm tu... sedih bila di lavelkan yg negetif.

insyaalah... dpt kalau ada rezeki... tak dpt kena la keluar duit poket sendiri, sbb anak nak belajar. TQ

umie said...

Salam wan zuha,
Bukan setakat hangenn, mmg dgn sumpah seranah juga la hari tu...tetiber je panas badan hehehehe..
Nak cari kabel optik kat mana yer...?? alahai..

idham said...

umie...suka tenguk umie naik hangennn....sbb setau arif umie mmg cool....sesekali tu umie kena jugak hangen kan...!!!

i dah quit blogging..but will visit ur blog. :-)

arif.

umie said...

Ariff,
Sekali2 kena tunjuk gak hangeen kita...tapi,,,tgk juga keadaan dan tempat.
Kalau dgn rakan2...umie tak hangen, sebab umie nak kawan dgn jujur dan ikhlas sebagai seorang sahabat.
LArrr.. kenapa nak quit blogging... knape...? Ada apa2 yg tak kena ke? Alarr... ariff tulis la sekali2 utk sahabat2 kat sini...Kalau tak ada ceriter... kita tak tau perkembangan org di perantauan,,,,
Rindu tau...
Kirimsalam sayang ku utk Aishah.
tulis lagi okey....

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Umie...
Salam perkenalan. Sabar sajalah. Memang pun, sakit jiwa dan raga. Tak ada perikemanusiaan langsung. Kaki buli. Lainlah kalau pintu tu dah ditutup dan tak ada orang dah di situ. Ni, dia masih ada di situ. Ambil sajalah borang tu. Bukannya berat. Bukannya payah. Buat amal jariah.
Kat sini pun sama, Umie tau. Jangan ingat, mat saleh ni bagus. Tak. Pukul empat setengah petang, dia orang akan blah. Kalau tengah faks separuh, sanggup putuskan talian dan sambung faks esok. Sabar saja OD. Entah apa punya perangai entah. Kat sini gaji lagi banyak. Starting kerja, 36 ribu. Gila ke tidak buat perangai cam gitu. Gomen ke tidak, sama je... sabar sabar.

umie said...

Salam OD,
Salam perkenalan dri dunia blog ;-)

Tu la pasal umie hangen... keje mudah sgt.. pastu cakap tak serupa bikin...
Lagi teruk le kalau mcm tu.. tgh fax separuh sanggup putuskan line...memang SAH le giler mcm tu,,, kelako pun ada... kat mesia ni lom pernah dengo la pulak... keje kena selesai, walau lewat sikit. keje separuh2 kalau kat sini, esok kena memo gaknya...
banyak nyaa gaji starting 36,000.
kalau dah 5th keje tu lagi la banyak kan...

TQ OD, sila singgah sini lagi.
eh. umie selalu jugak jenguk2 blog OD tu, tapi umie ni agak pemalu... :-)dok perati dulu tak tinggalkan jejak... insyaalah akan dtg.

Kak Lady said...

Ummi...memang kadang2 geram kita dibuatnya...terlalu banyak peraturan yang dipinda sesuka hati...hingga menyusahkan orang ramai..yang tak sedapnya diorang buat kita macam bola...di'tendang' kesana kemari...

umie said...

kaklady, umie paling tak suka berurusan dgn benda2 gitu... kecuali terpaksa... biasanya mmg mcm tu la... kita mcm bola di tendang sana sini, memenatkan dan melecehkan... semua tu ambik masa...
sesabar2 kita... ada masa tercabar juga kesabaran....

ves said...

ehem ehem akak ummie...ni la namanya facts of life atau realiti kehidupan.so just sabo je la sebab apa yg akak ummie tempuhi tu dah lali dlm masyarakat kita,esp kalau di kaunter ppuan yg perasan cantik/bagus jaga.dia je yg betui org len sume sampah dan salah.kita balik pd yg asas,semuanya bermula dgn niat kalo niat nak makan gaji aje tu la jadahnya jadi...walhal bukan dia x tau tapi niat dia saje nak nyusahkan org yg berurusan dgn opis tu.enuff said about public delivery system,saya fedap nak berurusan ngan org2 bawahan yg amik kesempatan membuli pelanggan..lenkali akak ummie gi terus je jumpa boss..bagitau budak kaunter tu saya nak jumpa boss,habis cerita sebab boss ni ada ilmu,not to say yg duk kaunter tu x ada ilmu,tapi saje je xnak praktikkan ilmu.x kira la ilmu apa pun tapi yg membezakan kita sesama manusia ni selain iman dan taqwa ialah ilmu...dunno!!~

to lady^di so true what u said sis,kalau ada "insider" benda yg x ada pon jadi ada :) life is full of surprises like a box of chocy :)